Po dvoch energických anglicky spievaných singloch Martin Harich opäť svojich fanúšikov prekvapil. Tentokrát jednou z najemotívnejších piesní svojej kariéry, ktorá je zhudobnenou básňou Marcela Herza, ktorého ako 19-ročného v roku 1944 pre účasť v Slovenskom národnom povstaní popravili nacisti.

Pieseň má názov Tichý večer Martin Harich ju prvýkrát predstavil predstavil na minuloročnej oslave výročia SNP v Banskej Bystrici. Silu jej vizuálneho stvárnenia podčiarkuje účinkovanie priamych účastníkov SNP vo videoklipe.

"To, čo ma naozaj napĺňa, je robiť hudbu, ktorá má čosi viac ako iba melódiu a rytmus. Niečo ako tajnú správu ukrytú medzi riadkami. Keď mi minulý rok Ľubo Horňák z Elánu navrhol, či by som mu nepomohol zhudobniť diela mladých mŕtvych partizánov, hneď som na to kývol. Minulý rok 29. augusta, mimochodom na moje narodeniny, hrala naša hudba na oslavách 70. výročia SNP v Banskej Bystrici," prezradil Martin, ktorý má práve dnes 20 rokov. 

"Nahralo sa CD a pokračoval som si svojou cestičkou... Nechcel som však, aby sa na tieto skladby zabudlo. Niekde vo vnútri som cítil, že by si zaslúžili ešte oveľa viac pozornosti. Viem, že táto skladba nemá tanečné tempo, naivnú melódiu a rádiový formát, ale vydávame ju preto, lebo niekde hlboko v srdci cítim, že je to správne. A to je pocit, na ktorý dávam v poslednej dobe viac ako na vlastný rozum," dodal spevák.


Tri generácie a sedem partizánov

"Strihali sme ešte videoklip k skladbe Kde bolo, tam bolo, keď mi Maťo pustil svoju nahrávku Tichého večera. Onemel som. Hovoril, že text napísal padlý povstalecký básnik. Skladba ma dojala a úplne pohltila. Pýtala si jedinečný a citlivý videoklip. Trvalo skoro rok, kým v našich predstavách dozrel. Spolu s celým tímom Moovi sme napokon natáčali vo vojenských lesoch v Malackách, kde stromy stoja osamotene v radoch, akoby symbolizovali mohutné šíky vojakov. Na natáčanie prišli tri generácie Harichovcov, v podobe starého otca, otca a syna. Toto spojenie symbolizovalo rýchlosť ľudského života a vzdanie úcty vojakom, ktorí sa staroby a ani svojich detí nedožili," hovorí režisér videoklipu Jakub Krška.

"Okrem toho sme navštívili sedem priamych účastníkov Slovenského národného povstania, ktorí nám poskytli svoje jedinečné svedectvá. Autenticitu videoklipu dodali aj zábery z rekonštrukcie povstaleckých bojov na Kališti, ktoré interpretovali nadšenci z Klubu vojenskej histórie Golian. Ďakujem Maťovi za túto skladbu. Nie je to komerčná záležitosť, je to citlivá pripomienka hrdinstva a obety našich predkov," dodáva Krška.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ladislav Harich. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Martin Harich