Jazzman Robert Glasper, ktorý spolupracoval s hudobníkmi ako Stevie Wonder, Kanye West, Snoop Dogg či Macy Gray, nedávno obvinil Lauryn Hill z privlastnenia si hudobného autorstva piesní, ktoré sa nachádzajú na jej legendárnom albume The Miseducation of Lauryn Hill z roku 1998. Speváčka na jeho slová reagovala otvoreným listom.

"Prisvojila si autorstvo za výrobu klasického albumu. Tieto skladby napísali iní ľudia a im autorstvo nebolo priznané. Páčilo sa jej zobrať autorstvo, ktoré z nej spravilo superčloveka," povedal Robert Glasper v polovici augusta v rozhovore pre rádio 97.9 The Box z Houstonu. Na jeho slová reagovala Lauryn Hill s tým, že ju môžu obviňovať, ale piesne sú jej, hoci priznáva, že vznik albumu ovplyvnili hudobníci aj technici, ktorí na albume pracovali.

Obvinenie, že Lauryn Hill si privlastnila autorské práve na legendárnej nahrávke, sa pritom neobjavilo po prvý raz. Speváčka už čelila súdnemu sporu, keď ju skupina New Ark, ktorá na nahrávaní spolupracovala, žalovala za to, že si Hill prisvojila práva. Spor sa skončil v roku 2001 mimosúdnym vyrovnaním, pri ktorom speváčka zaplatila umelcom 5 miliónov dolárov. 

Kontroverzné autorstvo

The Miseducation of Lauryn Hill je debutovým a zatiaľ jediným sólovým albumom Lauryn Hill, a tiež to bol prvý album, na ktorom pracovala s hudobníkmi mimo Fugees, kde boli pracovné vzťahy jasné. "V snahe vytvoriť rovnakú úroveň pohodlia som možno nestanovila potrebné hranice a možno som bola otvorenejšia, ako som mala byť," napísala Lauryn Hill v dlhej odpovedi Glasperove na obvinenia.

Celý otvorený list si môžete prečítať na Medium.com. Podľa vlastných slov sa pre túto formu odpovede rozhodla preto, lebo už 10 rokov nemala rozhovor v žiadnom médiu. Zároveň odpoveď zverejnila len pár dní po 20. výročí vydania spomínanej nahrávky (album vyšiel 25. 8. 1998).

"Ten album inšpiroval mnoho ľudí zo všetkých oblastí života, kvôli jeho radikálnej (intenzívnej) vôli žiť a vyjadrovať Lásku. Cením si každého, kto sa na ňom podieľal, v akomkoľvek rozsahu. Nebol by taký, aký je, bez vkladu, zručností, tvrdej práce a talentu umelcov/hudobníkov a technikov, ktorí boli toho súčasťou, ale stále si to vyžadovalo moju víziu, moju vášeň, moju vieru, moju vôľu, moju dušu, moje srdce a môj príbeh," uviedla speváčka a raperka, ktorá za album získala 10 nominácií na Grammy, pričom polovicu z nich premenila na ocenenia. Nahrávku tiež nájdete vo viacerých rebríčkoch najlepších albumov všetkých čias.



Robert Glasper s Lauryn Hill absolvoval turné v roku 2008, pričom vraví, že si odtiaľ odniesol skúsenosť, ktorá zamedzí akejkoľvek ďalšej spolupráci so speváčkou. "Každý deň prišla a menila šou, menila to, čo chcela robiť. Na poslednú skúšku neprišla, prišiel však jej manažér a povedal: 'Lauryn nemá dobrý pocit z toho, ako ste sa naučili hudbu, tak vám znížime platy o polovicu'," posťažoval sa Glasper s odstupom viac než 10 rokov.

Lauryn Hill na jeho slová reagovala, že o nepozná detaily, ani si nespomína na znížené platy hudobníkov. "Ak boli výplaty dohodnuté a potvrdené bez môjho vedomia, mohla by som požiadať o ich úpravu. Ale nikdy by som neznížila muzikantom plat, pokiaľ by som na to nemala legitímny dôvod. Sú však hudobníci, ktorí znižujú platy, James Brown bol notoricky známy zrážaním mzdy, ak sa mu niečo nepáčilo, a som si istá, že sú aj ďalší," napísala Lauryn Hill.

K samotnému Glasperovi dodala: "Som zmätená, prečo taký zásadový hudobník, ktorý si myslel, že som 'kradla' (hudbu, pozn. red.) od jeho priateľov, chcel pre mňa pracovať. Ak to bolo pokrytectvo alebo oportunizmus namiesto skutočného záujmu, tak by to tiež vysvetľovalo, prečo sa má umelec mať na pozore," uviedla speváčka, ktorá v rozsiahlom texte okrem odpovedí na obvinenia približuje aj svoju umeleckú filozofiu: "Hudobníkom, s ktorými spolupracujem, dávam vždy jasne najavo, že snažiť sa o slávu a ocenenia je iná cesta ako bojovať za svoju osobnú integritu a robiť umenie, ktoré nerobí kompromisy kvôli peniazom."

V speváčkinej reakcii je celkovo cítiť, že sa nenechá vyviesť z miery a za albumom The Miseducation of Lauryn Hill si stojí. Nahrávka, ktorá vyšla presne pred 20 rokmi, inšpirovala mnohých umelcov, a pomohla vybudovať Lauryn Hill renomé sólovej speváčky. Jej druhého albumu sa však fanúšikovia zatiaľ nedočkali.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Michael Zorn/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Lauryn Hill