Tri roky od svojho debutu 52 Hertz Whale zúročujú roky rozorvanosti ich živých šou a spájajú ju s intímnym pohľadom na melanchóliu v gitarovej hudbe. Ich druhý album s názvom Present Sense Impression vychádza vo vydavateľskej spolupráci českého magazínu Full Moon a slovenského labelu Weltschmerzen.


52 Hertz Whale už netreba v stredoeurópskom koncertnom priestore ani predstavovať. Ich drtivý zvuk miešajúci smršť postpunku, gitarového revu a melancholických vokálov Dominika Proka stále valcuje mobiliár koncertných sál a festivalov, pričom sú známym príkladom kapely, ktorá ide každú sekundu na 200 percent.

V zložení Dominik Prok, Dominik Fabian, Patrik Nagy, Tomáš Tabiš a Adrián Krišák prišli tentoraz s nahrávkou zvukovo pestro pulzujúcou medzi koncertným 52HW soundom, no miestami pripomínajúcou skôr okrajové prúdy osemdesiatych rokov. Rázne bicie, ťažkotonážne gitarové a basové riffy sa tentoraz blížia viac k ľahkosti skorého ethereal darkwave, aby v zápätí nasadili znovu klasickú úderku s prevaľujúcou sa vlnou melanchólie, akú poznáme z ich živých koncertných vystúpení.



Album sa nahrával v Pulp Studiu v spolupráci s dvojicou Jakub Hríbik a Jakub Spišák. Časť skladieb producentsky podporil aj "Prague's favorite rock'n'roll enfant terrible" Lazer Viking. Na cimbale v skladbe Argentina hosťuje už viac ako 20 rokov na Slovensku pôsobiaci moldavský virtuóz Marcel Comendant. O tradične vyostrený artwork sa postaral skvelý Martin Mesaroš. Nahrávka je okrem digitálnych hudobných služieb dostupná aj na čiernom alebo limitovanom ružovom vinyle, objednať si ho môžete cez Bandcamp.

Present Sense Impression
vychádza na platni ako dvadsiaty release pod značkou slovenského romantického experimentálneho vydavateľstva Weltschmerzen, zameraného na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. Tentoraz v spolupráci s českým labelom Full Moon Forum. Album vyšiel 26. augusta na platni a na všetkých streamovacích platformách. Tvorbu a vydanie albumu podporili z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Ministerstvo kultúry Českej republiky a SOZA.

Spolu so zverejnením albumu kapela minulý týždeň vydala aj nový videoklip k úvodnej skladbe nahrávky Dmytro. Predtým ponúkla tiež pôsobivý vizuál k piesni Phil.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Prištiak z vydavateľstva Weltschmerzen. Správu sme upravili a doplnili.