Ak ste chceli vidieť jednu z najväčších hviezd československej hudobnej scény naživo, tento týždeň bola posledná príležitosť. Po rozlúčkových vystúpeniach v Košiciach, Trenčíne a Bratislave dnes večer v Banskej Bystrici odohrá záverečný koncert slovenskej časti turné Marta "Naposledy". Pár dní pred turné vyšla aj reedícia jej prvej sólovky.

Práve v dobe ohláseného speváčkinho odchodu do dôchodku prinieslo vydavateľstvo Supraphon reedíciu jej debutovej platne Songy a balady (1969). "Piesne z tohto albumu tvoria doslova chrbticu môjho koncertného repertoáru. To predsa nemôže byť náhoda. Keď album v roku 1969 vyšiel, predalo sa ho pol milióna exemplárov. Vtedy mi to vlastne ani nedochádzalo, ale dnes mi to číslo príde úplne ohromujúce," hovorí Marta Kubišová.

Dnes už legendárny album s jedenástimi znamenitými piesňami sa už počas socialistického režimu stal doslova kultovým titulom. Vznikal po auguste 1968 za pohnutých okolností nastupujúcej normalizácie, ktorú Kubišová ako umelkyňa pocítila naplno. Pri prvej reedícii vypredaného LP prišlo k čiastočnej zmene obalu a najmä obsahu platne. Chýbala na nej zásadná pieseň Modlitba pro Martu, ktorú o dve desaťročia neskôr symbolicky zaspievala počas Nežnej revolúcie z balkóna na Václavskom námestí. Od začiatku 70-tych rokov totiž mala úplný zákaz koncertovania, nahrávania a vydávania.


Aj album Songy a balady sa plnohodnotnej reedície prvýkrát dočkal až po revolúcii, v roku 1990. Tohtoročné vydanie tiež vychádza z originálnej podoby albumu, spolu s rozšíreným obsahom bookletu a remastrovaným zvukom. Na trh sa dostalo v piatok 22. októbra v rôznych formátoch vrátane vinylovej LP platne, CD a digitálnej verzie, v ktorej však chýba úvodná skladba Hej, Jude, tú je možné predávať iba vo fyzických formátoch. V booklete nájdete zaujímavý sumár dobových materiálov a ohlasov a po prvýkrát taktiež komplet všetkých textov piesní.

Z ohlasov z roku 1969 vyberáme na ukážku úryvok z recenzie Antonína Matznera v časopise Melodie 8/1969: "Odhliadnuc od repertoáru, ktorý (Marta Kubišová) obsiahla, bol to vývoj výrazne introvertnej povahy smerom k sebazdokonaľovaniu a postupnému vycibreniu prvkov, ktorými disponovala už na počiatku svojej dráhy. Patrí sem predovšetkým osobitý a po farebnej stránke neobyčajne tvárny hlas, spôsob, akým tvorí tón, frázovanie, intonačná istota a pochopiteľne v neposlednom rade široká škála jej výrazových schopností."

Marta Kubišová sa po sérii koncertov na Slovensku rozlúči s českými fanúšikmi 27. októbra "doma" v pražskej Lucerne.

Vypočujte si legendárny album Songy a balady na Deezeri:



Informácie a foto redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla PR manažérka Adriána Čahojová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Marta Kubišová