Renomovaná česká klaviristka a čembalistka Zuzana Růžičková zomrela v stredu 27. septembra v Prahe vo veku 90 rokov. Smutnú správu priniesli médiá s odvolaním sa na Aleša Březinu z Nadačného fondu Viktora Kalabisa, ale aj celý rad zahraničných médií vrátane britskej BBC.

Zuzana Růžičková, rodáčka z Plzne, ktorá sa ako dievča ocitla nielen v terezínskom gete, ale aj vo viacerých koncentračných táboroch vrátane Auschwitz-Birkenau, sa štúdiu hry na klavír a čembalo, s ktorým prišla do kontaktu už v Terezíne, venovala naplno po druhej svetovej vojne. V roku 1956 zvíťazila v Mníchove v medzinárodnej čembalovej súťaži, čo bolo významným impulzom pre jej ďalšiu bohatú umeleckú dráhu.

Neskôr nekorunovaná "kráľovná čembala", ktorá stála v prvej polovici 60. rokov pri zrode Pražských komorných sólistov a ktorá sa ako sólistka Českej filharmónie predstavila svojho času i na Bratislavských hudobných slávnostiach, zanechala komplet 20 CD nosičov s nahrávkami kompletného diela Johanna Sebastiana Bacha. Bola vnímaná ako rešpektovaná interpretka jeho opusov. To je však iba zlomok jej diskografie obsahujúcej viac ako 100 nosičov. V slovenskej metropole pôsobila Zuzana Růžičková istý čas aj ako hudobná pedagogička.

Umelkyňu spájalo podľa vlastných slov blízke priateľstvo s takými svetoznámymi kolegami, akými boli Svjatoslav Richter, Arthur Rubinstein, Emil Gilels či Rudolf Firkušný, poznala sa však aj s mnohými ďalšími vrátane Karla Ančerla, Leonarda Bernsteina a Rafaela Kubelika. Získala množstvo ocenení, okrem iného bola štvornásobnou laureátkou Grand Prix du Disque Académie Charles Cros, či nositeľkou ocenenia Classic Prague Awards. Ocenili ju aj vysokými štátnymi vyznamenaniami Francúzska či ČR. Český prezident ju ocenil v roku 2003. Zuzana Růžičková prestala vystupovať až ako 79-ročná v roku 2006.

Zdroj: TASR, SITA
Foto: Supraphon