Slovenská speváčka a herečka Barbora Žilecká, ktorá žije a pôsobí v New Yorku, v priebehu septembra zverejnila dve nové skladby. Jednou z nich je jej vlastná autorská novinka pod pseudonymom Barbs s názvom Reason to Smile, druhou pieseň Destiny, ktorá vyšla pod hlavičkou jej spoločného projektu s americkým hudobníkom Darrylom Georgeom - Water Into Wine.

Reason to Smile je pre speváčku nová skúsenosť v rámci sebestačnosti pri tvorbe skladby aj jej produkcii. "New York ma učí samostatnosti. Až tu som si uvedomila, že čím viac toho človek vie, tým viac sa vie zapojiť do konverzácii s ľudmi z rôzneho fachu a nemusí byť neustále odkázaný na x ľudí. Spravila som si vlastné nahrávacie štúdio, kde sa učím sama nahrávať veci, vymýšľať nové skladby a najnovšie aj komponovať. A takto vznikla ako prvá skladba, ktorú mám na starosti celkom sama - Reason to Smile," prezrádza Barbora Žilecká alias Barbs.

"Pieseň je o tom, že keď milujete, necítite žiadnu bolesť, nechcete strácať čas nezmyslami. Je to vyznanie človeku, že keď je vedľa vás, máte vždy dôvod na úsmev. Mám pocit, že po rokoch v hudbe konečne nachádzam, kto som, a nemusím sa prispôsobovať. To je pre mňa najdôležitejšie," dodáva.

Zrejme aj vlastná produkcia, v ktorej sa speváčka ešte len postupne oťukáva, je dôvodom, prečo je skladba zvukovo veľmi minimalistická a surová. Hodí sa to síce k samotnej textovej výpovedi, no dobrý a kreatívny producent by z nej určite vedel "vydolovať" ešte viac emócie a intimity, a zároveň by sa postaral o to, aby v skladbe aj po viacerých vypočutiach bolo čo objavovať. V každom prípade je však skladanie, aranžovanie a produkcia vlastných skladieb pre každého hudobníka dobrou školou a cestou k hľadaniu vlastného štýlu.


Barbora Žilecká sa na Slovensku venovala prevažne herectvu a prioritne dabingu. Naspievala tiež viacero skladieb do rozprávok pre Rozhlas a televíziu Slovenska, napríklad titulnú skladbu pre filmovú rozprávku Zázračný nos s Mirkou Partlovou. Od roku 2018 žije v New Yorku, kde sa začala venovať hudbe ešte intenzívnejšie ako počas svojho domáceho pôsobenia.

V apríli tohto roka jej vyšla pieseň In Love, ktorú si tiež napísala sama, a nedávno vznikol hudobný projekt Water Into Wine, ktorý má s Američanom Darrylom Georgeom. Prvú spoločnú pieseň On the Outside (Looking In) predstavili v lete a začiatkom septembra na ňu nadviazali druhou skladbou s názvom Destiny, ktorú zverejnili spolu s videoklipom z americkej pláže.

"Darryl pred rokmi napísal viacero skladieb, ktoré mu postupne vyťahujem zo šuflíka a snažím sa dopĺňať jeho príbehy. Destiny je o tom, ako nechcete človeka, ktorého milujete, pustiť preč a on vám pred očami sadá na lietadlo a odchádza. A vy s tým nemôžete a neviete
nič urobiť," vysvetľuje Barbs. Ako dodáva, tento rok plánuje dokončiť a vydať ešte niekoľko ďalších skladieb, či už sólových alebo s formáciou Water Into Wine, s ktorou  týchto dňoch nakrúcajú videoklip k dalšej piesni Be Honest.


Text: Hudba.sk (zdroj: Barbora Žilecká)
Foto: archív speváčky