Bratislavský NEXT Festival sa už vyše dvadsať rokov sústreďuje na podporu a prezentáciu toho najlepšieho z medzinárodnej scény novej a experimentálnej hudby. V rámci projektu NOISS aj vďaka podpore z Grantov EHP festival už tento piatok 1. októbra odprezentuje slovenskú, nórsku a islandskú hudbu v Reykjavíku.

V spolupráci s kolektívom RASK prinesú dramaturgovia NEXTu jednodňový festival, ktorý sa uskutoční v srdci Reykjavíku, v renomovanom hudobnom klube Mengi. Práve v jeho priestoroch sa počas minulého týždňa desať hudobníkov a umelcov z Islandu, Nórska a Slovenska zúčastnilo umeleckej rezidencie zameranej na improvizované umenie. O výsledok tejto intenzívnej spolupráce sa umelci podelia na dvoch koncertoch v piatok 1. októbra so začiatkom o 18:00 a 21:00.

Predstavia sa Anna Čonková (SK), Ás Dís (IS), Daniel Meyer Grønvold (NO), Digital Sigga (IS), Erika Coyle (SK), Guoste Tamulynaite (NO), Heida Karine Johannesdottir (NO), Jakub Šulík (SK), Ragnar Árni Ólafsson (IS), Örlygur Arnalds (IS) a to v rôznych kombináciách. V Mengi tak zaznie elektronika, vokálne aj akustické improvizácie.

NEXT 2021 prinesie legendy noise rocku aj audiovizuálne projekty z Japonska

Okrem islandského projektu sú už známe aj prvé potvrdené mená 22. ročníka NEXT festivalu, ktorý sa tento rok uskutoční v dňoch 22. - 28. novembra v Bratislave, v Londýne a online. Medzi potvrdenými umelcami je aj legendárny frontman noise rockovej kapely Sonic Youth Thurston Moore, talianska experimentátorka Caterina Barbieri (s projektokm Punctum) alebo transcendentálne drone metalové trio Gravetemple, za ktorým stojí Stephen O'Malley z kapely SUNN O))).

Okrem toho NEXT prinesie aj objednávky nových projektov. Austrálčanka Julia Reidy, ktorá kombinuje akustickú gitaru a rôzne elektronické experimenty, sa prvýkrát predstaví v doprovode Andreu Belfiho, stálice talianskej bubeníckej scény. Minimalistickú prácu so zvukovými objektami predstaví renomovaná japonská umelkyňa Rie Nakajima a fascinujúcu audiovizuálnu dekonštrukciu zvukovej architektúry predvedie jej v Berlíne žijúci krajan Ryoichi Kurokawa. Rôznorodosť programu doplnia aj nemecké legendy cosmiche music FAUST, ktorí aj po päťdesiatich rokoch na scéne ponúkajú stále relevantný zvuk. Viac info o programe a vstupenkách nájdete vo Facebook evente.

Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 192 300 eur prostredníctvom Grantov EHP (viac na www.eeagrants.sk). Projekt bol spolufinancovaný v sume 28 845 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je rozvoj publika, budovanie kapacít a nadnárodnej mobility propagujúcej hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe.

Festival NEXT 2021 sa koná s podporou z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia (hlavný partner), programu EU Kreatívna Európa, Nadácie mesta Bratislavy, Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy / Nadácie Tatra banky a Goetheho inštitútu v Bratislave.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organiztárov NEXT Festivalu poskytol Juraj Hoppan.

Foto: Ľubo Baran