Vo veku 59 rokov zomrel americký raper Coolio, známy najmä vďaka megahitu Gangsta's Paradise z roku 1995, za ktorý dostal aj ocenenie Grammy. Úmrtie hudobníka médiám oznámil jeho dlhoročný manažér a priateľ Jarez Posey, píše agentúra AFP.


Posey povedal portálu TMZ, že rapera našli v stredu popoludní miestneho času bez známok života v kúpeľni domu jedného z jeho priateľov. Vyjadril sa, že mohlo ísť o zlyhanie srdca, no príčina úmrtia zatiaľ nebola oficiálne potvrdená.

Coolio, vlastným menom Artis Leon Ivey jr., odštartoval svoju kariéru ešte v 80. rokoch. Celosvetovo sa však preslávil až skladbou Gangsta's Paradise, ktorú zložil k filmu Nebezpečné myšlienky (Dangerous Minds) a o rok neskôr za ňu dostal aj Grammy v kategórii Najlepší sólový rapový výkon. Singel dominoval hitparádam v 16 krajinách a na celom svete sa z neho predali milióny nosičov.

Skladba je populárna doteraz. Svedčí o tom fakt, že hoci oficiálny videoklip nahralo vydavateľstvo Tommy Boy Records na svoj Youtube kanál až v roku 2017, po piatich rokoch má už viac ako miliardu prehratí.


Veľkolepý úspech svojho prelomového singla sa už Cooliovi zopakovať nepodarilo, na konte má však ešte viacero ďalších hitov ako C U When U Get There (feat. 40 Thevz)1, 2, 3, 4 (Sumpin' New), Ooh La LaToo Hot alebo Fantastic Voyage. Venoval sa aj herectvu, objavil sa napríklad vo filme Batman a Robin z roku 1997 či v seriáloch Pestúnka Franny, Čarodejky alebo Joey.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Coolio