Americký spevák, producent, príležitostný herec, propagátor vinylových platní a uznávaný hudobník Jack White už 13. novembra vystúpi v pražskom Forum Karlín. Na takmer vypredanom koncerte sa v úlohe predkapely predstavia americkí Lucius.

Bývalý člen dnes už neexistujúceho dua The White Stripes v rámci aktuálneho turné k svojmu ostatnému albumu Lazaretto vystúpi nielen v Českej republike, ale aj v Rakúsku (11. novembra, Gasometer). Medzi koncertami u našich západných susedov zavíta aj na sever - 12. novembra vystúpi v Poľskom v Krakove. Podľa setlistov tohtoročných vystúpení sa však fanúšikovia môžu tešiť aj na kúsky z Whiteovho sólového debutu Blunderbuss, ktorý vyšiel v roku 2012. Chýbať by ale nemali ani notoricky známe hity z dielne "bielych pruhov" ako Icky Thump, Hotel Yorba, Ball and Biscuit a Seven Nation Army.

Na všetkých spomínaných koncertoch by sa mal objaviť aj Dean Fertita z formácie Queens of the Stone Age, ktorý nahradí zosnulého klávesáka Isaiaha 'Ikeyho' Owensa. 38-ročný hudobník zomrel v Mexiku počas turné, ktoré absolvoval ako súčasť Whiteovej kapely. "Aj napriek tomu, že je nemožné nahradiť Ikeyho, do kapely prichádza neskutočne talentovaný Dean Fertita (Queens of the Stone Age, The Dead Weather), ktorý s Jackom odohrá všetky aktuálne ohlásené koncerty," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení skupiny.


Najlepšia kapela, o ktorej ste ešte nepočuli

Na koncertoch Whitea v Prahe, Viedni aj Krakove sa na poste predkapely predstaví americká formácia Lucius z New Yorku, ktorá sa teší veľkej priazni zahraničných médií. "Je to najlepšia kapela, o ktorej ste možno ešte nepočuli," napísal o pätici uznávaný magazín Rolling Stone. "Je to chýbajúca spojnica medzi Arcade Fire a Haim," uviedol The Guardian.

Hlavným poznávacím znamením tejto indie-popovej kapely sú silné vokály speváčok Jess Wolfe a Holly Laessig, ktoré zároveň hrajú na syntetizátory a klávesy. Gitary a perkusie sú zas v réžii pánov menom Dan Molad, Peter Lalish a Andrew Burri. Svoj debutový album s názvom Wilderwoman (Mom + Pop Music) vydala formácia v októbri minulého roku.

Tento rok strávili Lucius z veľkej časti na turné po Spojených štátoch amerických, ale aj Európe. V USA nechýbali na najprestížnejších letných festivaloch ako Governor's Ball, Lollapallooza či ACL. Podľa vlastných slov ich inšpirujú ľudia, ktorí sa zameriavajú aj na vizuálnu stránku umenia, ako napríklad David Bowie, Andy Warhol alebo Prince.


Zdroj: PR, Nme.com, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/jackwhite

Súvisiaci interpreti: Jack White