Mačka strakatá je známa predovšetkým svojimi vzdelávacími videami pre najmenšie deti. Teraz prichádza s vynovenými verziami známych detských riekaniek a ľudových pesničiek Dnes je veľká paráda, Medveďku, daj labku, Pláva kačka po jazere, Na cestičke roháč.

"Môže sa zdať, že všetky detské ľudovky už boli nahraté a vydané, niektoré aj viackrát, ale keď hľadáte verziu, ktorá zodpovedá vašim očakávaniam, často sa stane, že takú nenájdete," hovorí Martin "Žumo" Zimanyi, basgitarista, autor hudby a zvukár.

Preto sa spoločne so svojou manželkou Luciou rozhodli, že ďalšími pesničkami, ktoré pod hlavičkou Mačky strakatej vydajú, budú práve detské ľudové pesničky a riekanky. Na svojom konte už majú slovenskú verziu legendárnej uspávanky Twinkle, twinkle little star (Žmurká, žmurká hviezdička) a cover verziu známej punkáčskej pesničky Ryby (autor Sveťo Korbeľ).

"Výber našich pesničiek výrazne ovplyvňuje naša dvojročná dcéra Hani”, pokračuje Lucia Zimanyiová. "No a tri pesničky, ktorými sme začali a ktoré sme zverejnili na YouTube, boli jej obľúbené. Ku každej pesničke spracujeme vždy aj ilustrovaný plagátik s textom, takže si rodičia môžu vytvoriť originálny spevník obľúbených piesní svojich detí," dodáva.

Riekany a pesničky vyjdú aj na CD 

Mačka strakatá plánuje v blízkej dobe vydať cédečko s detskými pesničkami. "Vyberali sme riekanky a pesničky, ktoré sú niečím špecifické. Keď pátrate po tom, či ide o pesničku s autorom, o ľudovú pesničku, či pesničku, kde je autor neznámy, narazíte aj na rôzne zaujímavosti. Napríklad o jednej z pesničiek, ktorú plánujeme nahrať, sme zistili, že bola už pred pár desaťročiami súčasťou skautského spevníka. Iná je zase ukrajinského pôvodu," dodáva s úsmevom Lucia.

"Snažil som sa, aby zvuk skladieb dostal modernejšiu podobu, hudobný štýl by sa dal nazvať folk-pop," hovorí Žumo. "Do pesničky Na cestičke roháč sa mi podarilo prepašovať do popredia basgitaru, ktorá je mojim hlavným nástrojom. Inak sa ale najpodstatnejším nástrojom stalo ukulele, v hre na ktorom sa snažím zdokonaľovať, ako aj ďaľšie akustické nástroje. K detskému vyzneniu pesničiek pomáha aj dievčenský spev a videoklipy, ktoré sme s Luciou postupne dotvárali." Všetky pesničky Mačky strakatej spieva 14-ročná Sima Bartosová, ktorá sa dlhodobo venuje divadlu, spevu a tancu. "Dievčenský spev sa nám do pesničiek hodí najlepšie," dodáva Žumo.


Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytol Roman Fecko.