Po dlhočiznom naťahovaní sa budúci rok konečne dočkáme nového albumu Tool. A okrem toho nás ešte aj poctia návštevou v okolitých krajinách. Podobne na tom budú aj Slipknot. Tešíte sa? Lebo my áno!

Magnety týždňa

Je to tak. Tool cez týždeň ohlásili európske turné, v rámci ktorého zavítajú v júni 2019 aj do Prahy, Viedne a Krakova. Ak ešte nemáte kúpené lístky, poponáhľajte sa. Veľa ich už nezostalo. Vzhľadom na to, že postupne dokončujú nahrávanie nového albumu, sa môžeme tešiť aj na živé verzie nových songov. Juch! Viac info v samostatnom článku. (pm)

Na podobnú nádielku sa môžu tešiť aj fanúšikovia Slipknot. Kapela usilovne pracuje na novej štúdiovke a ich budúcoročné európske turné bude mať zastávky aj na Nova Rocku v susednom Nickelsdorfe, či poľskom Krakove. Aktualizácia (12:00): Dnes dopoludnia bol ohlásený aj koncert v Prahe, uskutoční sa 11. júna v O2 aréne! (pm)

Slovenskí Malokarpatan budúci rok zahrajú v Holandsku na experimentálnom festivale Roadburn. Približne štvortisícové podujatie svoj line-up každoročne plní širokou škálou hlavne okrajových black- či post- žánrov. Headlinerom nadchádzajúceho ročníka budú znovu aktívni Sleep, line-up doplnia mená ako Myrkur, At the Gates, Daughters, Heilung či Ulcerate. (ak)


Šroty týždňa

Na začiatku augusta bol zatknutý Karl Logan, gitarista Manowar, za prechovávanie detskej pornografie. Informáciu cez týždeň priniesol magazín Blast, správa sa neskôr rozšírila ďalej. Kapela sa k situácii vyjadrila prostredníctvom manažmentu len veľmi sucho – na Facebook dali odkaz, že keďže Karl a jeho právnici majú plné ruky práce, nebude s kapelou ďalej vystupovať. Uf. (pm)

Podivuhodný týždeň majú za sebou Agoraphobic Nosebleed. Ich vokalista Kat Katz opustila kapelu. Ako dôvod uviedla, že ju ostatní „chalani“ šikanovali. To vyvolalo reakciu ANb, odpoveď Kat, ďalšiu reakciu ANb, a ešte jednu od Kat (asi potrebuje mať posledné slovo). Prečítal som za vás a veľmi múdrejší nie som. Kat ostatným členom vyčítala, že ju neberú ako rovnocennú a že je dospelá žena, oni zas jej, že sa správa ako rozmaznaný fracek, alebo také niečo. Ťažko povedať. Už je to ale aj tak jedno. (pm)

Novinky

Po niekoľkotýždňových miernych suchotách sa nám scéna opäť poriadne rozbieha. Kapelníci sa zrejme vrátili z letných dovoleniek a rovno šupli do štúdií, takže tu je krátky  prehľad toho, čo sa aktuálne nahráva, a čo bolo ohlásené. Wayne Static je pod zemou už 4 roky. Dvadsiate výročie vydania Wisconsin Death Trip ale dalo dokopy pôvodnú zostavu a pod názvom Project Regeneration vydajú Static-X posledné práce Waynea. Na pomoc si zavolali aj frontmanov kapiel Coal Chamber, Fear Factory, Disturbed, Ministry a ďalších. Vyzerá to fajn.

Richard Kruspe, gitarista Rammstein, predbehne svoju domovskú kapelu s vydaním novej dosky. A Million Degrees od Emmigrate tu bude už na konci novembra a na ochutnávku tu máme už aj prvý singel 1234, na ktorom si zahosťoval Benjamin Kowalewicz z Billy Talent.


Nile sa vybrali do Grécka. Miesto dovolenky ale zavítali do nahrávacieho štúdia, odkiaľ nové veci vylezú niekedy budúci rok.

Do nahrávacej búdky sa očividne zavreli aj Animals as LeadersGojira.

Trochu vzdialenejší je materiál od Anthrax. Charlie Benante, ich bubeník, ale v rozhovore pre Heavy prezradil, že bude miestami dosť extrémny, ale celkovo opäť vybalansovaný. Formu naberie niekedy budúci rok.

A ešte niečo na tému Lamb of God. Bicman Chris Adler sa v rozhovore pre Metal Injection rozhovoril o nasledovnej doske, ktorú môžeme čakať niekedy okolo Vianoc 2019. (pm)

Zeal & Ardor už nie sú len one-man projektom, ale živou kapelou, ktorá sa pomaličky šplhá na výslnie. Tento víkend zahrajú vo Viedni na festivale Europavox 2018 a tak si my všetci, ktorí sme si nestihli/zabudli kúpiť lístok môžeme pripomenúť, čo nás nečaká. Krásnu (takmer) gospelovú Come on Down kapela zahrala koncom septembra v New Yorku a vy si z nej môžete pozrieť záznam. (ak)

Americká kapela zvaná SOM pozostáva z hudobníkov, ktorí sa mihli v zostavách atmosférických kapiel ako Rosetta, Junius či Caspian. Hrajú veľmi špecifický, masívny metal, vo svojom zvuku si však zachovávajú určitú príchuť pozitivity či akejsi nádeje. My teda máme nádej a dúfame, že skladby Black out the Sky Open Wounds nebudú jedými počúvateľnými kusmi na debutovom albume. Ten kapela vydáva 9. novembra. (ak)



Veľmi fandím nemeckej kapele The Intersphere, ktorá však hranice svojej domoviny ešte koncertne výraznejšie neprekročila. Toto kvarteto z Mannheimu nechcelo zostať len ďalšou variáciou na indie rockové gitarovky (akých je v Nemecku neúrekom) a do svojho zvuku úspešne pašuje atmosférické prvky ale i tvrdé riffy nie nepodobné momentom z diskografie takej Katatonie. Spev je pritom maximálne priamočiary a ústretový. Nový singel Antitype je presne takou piesňou. Kapela si naviac pomaličky získava renomé aj vďaka precíznym živým klipom, ktorými sa prezentuje na YouTube. Album The Grand Delusion im vychádza 30. novembra. (ak)


Mladá progressive metalová krv z Ostrovov vydala ďalší skvelý album. Piata štúdiovka Haken sa volá Vektor a singel A Cell Divides je vedou nie len po textovej stránke. Sekavé riffy v nepravidelných rytmoch sú ohromne cool, pôsobia však ako keby vypadli zo šuflíka Leprous, a to platí aj pre vysoko postavený vokál Rossa Jenningsa. V tomto prípade mi však nevadí „viac toho istého“. Kapela je to aj napriek tomu výborná. Aktuálne práve s Leprous idú americké turné a 2. marca zahrajú vo Viedni. (ak)


A vo Viedni ale hlavne konečne prvýkrát v Bratislave zahrá vo februári Steven Wilson. Aktuálne vydáva živé DVD s koncertným prevedením najnovších skladieb a tak si môžete urobiť predstavu, ako to bude znieť a vyzerať 10. februára v Refinery Gallery. Bude veľa teatrálnych tančekov, kvadrofonický zvuk a možno aj 3D projekcia. Ale hlavne 2 a pol hodiny fantastickej hudby. (ak)


Chaotická kamera v novom živom klipe Nine Inch Nails dokonale podáva ilúziu, že klip bol nakrútený na jeden záber. Čiernobiele blikajúce video režíroval Brook Lider a pochádza z aktuálneho amerického turné k novinke Bad Witch. Budete často zatvárať oči, ale tá atmosféra vás strhne. (ak)


Nórsky prog metalový mág Ihsahn sa už pripravuje na inváziu do Európy a na koncerty pozýva novým videoklipom. Lend me the Eyes of Millenia je atmosférickou bombou pohádzajúcou z poslednej štúdiovky Ámr a video perfektne približuje to, ako sa budeme cítiť na koncertoch vo Viedni, Prahe a Budapešti. Fantasticky. Dátumy: 9. až 11. november. (ak)


Oproti staršiemu singlu Arrival začína ďalšia novinka Soilwork oveľa príjemnejším spôsobom. Blast beaty, a death/thrash tempo Vás prekvapí až v polovici, úvod tvoria len chytľavé riffy a melodické spevy, v ktorých je vokalista Björn Strid jednoducho majstrom. Viac takéhoto skvelého, pozitívneho metalu. Januárový koncert Soilwork, Amorphis a Jinjer je stále väčším a väčším lákadlom. (ak)


Dani Filth z Cradle of Filth si zahral v novom videoklipe Bring me the Horizon. Ja viem, znie to ako spojenie komixových svetov Marvelu a DC comics. Podľa počtu zhliadnutí tohto klipu to však zafungovalo. Okrem obrazového podielu, má Dani nejaké hysterické výkriky ku koncu skladby, ale nič výraznejšie. Samotná pieseň znie ako nu-metal z prelomu milénií a musíte byť naozaj veľkým fanúšikom kapely, aby sa vám páčila. (ak)


Haluze týždňa

Bohemian Rhapsody od Queen je legenda, ktorú netreba predstavovať. Anthony Vincent ju v rámci projektu Ten Second Songs prerobil na 42 rôznych štýlov, vrátane Tool, Ghost, System of a Down a Ozzyho Osbournea. (pm)


Celkom dobrý je aj americký prezident Donald J. Trump, ktorý „spieva“ Chop Suey od System of a Down. Najmä časť o tom, ako si dá trochu makeupu. (pm)


Najlepšie sú ale aj tak také tie naozajstné haluze. Napríklad Myrkur, ktorú hostili na pódiu The Smashing Pumpkins a spolu dali cover Landslide od Fleetwood Mac. Lebo prečo nie? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Consequenceofsound.net

Súvisiaci interpreti: Slipknot, Tool