Krautrock, psychedelic, noise pop, shoegaze, no gaze... To všetko sú škatuľky, často skloňované pri troch zaujímavých menách gitarovej scény, ktoré sa v stredu 13. novembra predstavia v bratislavskej Fuge. Predstavia sa Holanďania The Sweet Release Of Death, českí Manon Meurt a Nemci Flying Moon In Space.

Rotterdamské trio The Sweet Release of Death na čele so speváčkou a basgitaristkou Aliciou Bretón Ferrer má v obľube surové zlovestné melódie, úderné bicia a skreslené gitarové plochy. Na tohtoročnom festivale SHARPE to bol (vraj) jeden z najlepších koncertov. Do Fugy si odskočia len pár dní po účinkovaní na prestížnom festivale Le Guess Who v Utrechte. Do Bratislavy sa vrátia s čerstvým novým albumom The Blissful Joy of Living, ktorý vyšiel 10. októbra na Subroutine Records.

(Upozornenie: video obsahuje stroboskopický efekt a nie je vhodné pre fotosenzitívne osoby)


Manon Meurt sú majstrami v kontrastoch tichých a hlučných pasáží a v epických gradáciách svojich piesní. Éterickému (v tom najlepšom slova zmysle) spevu Kateřiny Elznicovej a reverbom gitaristu Vojtu Pejšu dodávajú ten správny punc bicie Jiřího Bendla. Úplne nový rozmer však priniesol do kapely talentovaný klávesista Dave Tichý, s ktorým momentálne intenzívne pracujú na ďalšom albume. Manon Meurt po rokoch zľahka spomalili a potemneli, no atmosfére to ešte o to viac pridalo. Nasvedčuje tomu aj nový singel Beyond Beside.


Sedemčlenná nemecká kapela Flying Moon In Space mieša krautrock s psychedéliou a live technom. Repetitívne paterny, glitche a vrstvenie liniek navádzajú až hypnotickú atmosféru. Sami členovia kapely z Lipska pozývajú poslucháča na "prechádzku vzrušujúcou rozprávkou", v ktorej "niektorí môžu tancovať, niektorí čumieť, a iní vracať hypnotické vlny blaha".

Koncert sa koná v spolupráci promotérskych zoskupení NAA a Real Something. Všetky podrobnosti nájdete na Facebook evente.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner z Real Something.