Barbadoská speváčka Rihanna po prvý raz v kariére dobyla americký albumový rebríček Billboard 200. Podarilo sa jej to až so siedmou štúdiovou nahrávkou Unapologetic (2012). Zároveň sa so skladbou Diamonds udržala na čele singlového rebríčka Billboard Hot 100.

Počas prvého týždňa z albumu Unapologetic v USA predalo celkovo 238-tisíc kópií. Ide o najlepšiu týždňovú predajnosť Rihanny - jej doterajším rekordom bolo 207-tisíc kópií za album Loud (2010). To, že Rihanna potrebovala až sedem albumov na to, aby sa po rôznych pozíciách v top 10 dostala na jednotku, je nezvyčajné, no nie úplne neobvyklé. Napríklad anglický muzikant Sting mal v top 10 už desať nahrávok, no prvenstvo v Billboarde mu v jeho zbierke úspechov stále chýba. Speváčka Sheryl Crow mala v top 10 osem albumov, no na jednotku taktiež stále čaká.

Rihanna môže tento týždeň oslavovať tzv. double, pretože s aktuálnym singlom Diamonds udržala na čele rebríčka Billboard Hot 100. V roku 2012 sa rovnaký kúsok podaril už iba anglickej speváčke Adele, ktorá bola na jednotke v oboch rebríčkoch vo februári. V singlovom poradí vtedy vládla so skladbou Someone Like You a medzi albumami so štúdiovkou 21 (2011), ktorej predajnosť v USA nedávno prekročila magickú hranicu 10 miliónov predaných kópií.

V rebríčku Billboard 200 sú tento týždeň tri novinky. Na štvorke debutuje víťaz šou American Idol Phillip Phillips s prvým albumom The World From the Side of the Moon (2012). Prvú päťku uzatvára americký muzikant Kid Rock s novinkou Rebel Soul (2012). Ide o jeho siedmy album v top 10, no vôbec prvý, ktorý predáva aj digitálne. Na deviatke v rebríčku debutuje legendárna anglická skupina Led Zeppelin s nahrávkou Celebration Day (2012), ktorá zachytáva jej výnimočný koncert v Londýne z decembra 2007.

Pozrite si aktuálnu TOP 20 v rebríčkoch Billboard 200 a Billboard Hot 100

Zdroj: SITA
Foto: CD cover / Def Jam

Súvisiaci interpreti: Rihanna