Mongolská mena Tugrik inšpirovala názov novej slovensko-českej skupiny, zloženej z výnimočných osobností známych z niekoľkých kapiel. Práve dnes skupina Tugriki zverejnila svoje prvé dva single - českú skladbu Sama a slovenskú V kuchyni. Predznamenávajú eponymný debutový album, ktorý vydá v marci české vydavateľstvo Supraphon.

Zostavu skupiny Tugriki tvoria česká violončelistka a speváčka Dorota Barová (Tara Fuki či Aneta Langerová) a trojica známych slovenských hudobníkov: gitarista Ľuboslav Petruška (Chiki Liki Tu-a, Satin Lead), bubeník Igor "Ozo" Guttler a basgitarista Lukáš Fila (obaja Korben Dallas, Ozo tiež Tu v dome).

"Pred polročnou prestávkou našej domovskej skupiny Korben Dallas sme sa rozhodli, že počas nej potrebujeme hrať a tvoriť. Ako fanúšikovia Tara Fuki sme oslovili Dorotu Barovú. Poznáme ju aj vďaka jej pôsobeniu v kapele Anety Langerovej, ktorá hosťovala na albume Korben Dallas Kam Ideme (2015) a bola krstnou mamou našej poslednej radovky Stredovek (2017). Od leta sme si začali vymieňať hudobné nápady a v novembri sme sa spoločne stretli v štúdiu," vysvetľuje Lukáš Fila genézu vzniku kapely.

Tugriki, 2017 Zdroj: Anna Gekrepten


"S touto partiou som veľa vecí zažila prvýkrát - prvýkrát mi zavolal niekto, koho som osobne poriadne nepoznala, že so mnou chce urobiť hudobný projekt, prvýkrát som zhudobnila slovenský text, prvýkrát som si zahrala s muzikantmi, ktorí ctia rockovú pieseň. Už po prvom stretnutí bolo jasné, že z projektu bude kapela," prezrádza Dorota Barová, držiteľka cien Anděl v kategóriách Alternatívna hudba - World music a Objav roka za album Tara Fuki Piosenki do sna (2001) a v kategórii World music za album Tara Fuki Auris (2007).

V skladbách Tugriki nájdete rock aj hĺbavú zádumčivosť, slovenčinu aj češtinu, surovo civilné aj citlivo osobné texty. To všetko umocňuje všadeprítomný nadhľad a cit pre vtip, ktorý je zrejmý aj z netradične poňatých klipov k prvým dvom zverejneným piesňam. "Chlapci vo mne prebudili spiacu rockerku a ja som priviezla trochu ženskej melanchólie. Všetko drží pohromade ako celok. Veľmi sa teším na živé hranie. To bude ešte ďalší rozmer, spoločná energia prúdiaca z pódia," dodáva Barová. Turné po Česku a Slovensku sa uskutoční v apríli. Podrobnosti nájdete čoskoro na oficiálnom facebookovom profile kapely www.facebook.com/tugriki.


Redakciu Hudba.sk za kapelu Tugriki informovala Linda Vallová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Anna Grekrepten