Na ôsmom ročníku festivalu Viva Musica!, ktorý sa bude konať od 23. do 30. júna v Bratislave, otvorí koncert na počesť Jara Filipa a neskôr sa okrem iných predstaví aj kvintet anglického huslistu Nigela Kennedyho či britský skladateľ Michael Nyman so svojou skupinou. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka podujatia Barbora Drahovská.

Viva Musica! festival odštartuje 23. júna na Hlavnom námestí koncertným podujatím Tribute to Jaro Filip, na ktoré bude vstup voľný. Pokračovať bude 24. júna na Nádvorí Starej radnice podujatím Fragile deťom. V ten istý deň vystúpi v Starej tržnici hudobník Marián Čekovský so svojimi hosťami a o deň neskôr (25.6.) sa v na rovnakom mieste uskutoční už skôr potvrdený koncert dvojice Igudesman & Joo, ktorá v Bratislave predstaví s projektom A Little Nightmare Music. 

V budovej Starej tržnice sa budú konať aj dva z najočakávanejších koncertov tohto ročníka. 26. júna tu odohrá koncert Nigel Kennedy, ktorý v minulosti spolupracoval s poľskými Kroke, hudobníkom Jazom Colemanom, speváčkou Kate Bush či legendárnymi The Who. O deň neskôr (27.6.) na rovnakom mieste vystúpi aj Michael Nyman, ktorý má na svojom konte tri nominácie na Zlatý glóbus a to za hudbu k filmom Piano (1993), Gattaca (1997) a Hranice lásky (1999).

Viva Musica! festival ponúkne aj projekt Mater slovenského skladateľa Vladimíra Godára. V Starej tržnici ho 28. júna predstaví speváčka a huslistka Iva Bittová a svetovo uznávaný súbor starých nástrojov Solamente naturali. Na Hlavnom námestí uvedie slovenský dirigent Juraj Valčuha so 100-členným orchestrom v piatok 29. júna jedno z najkontroverznejších diel v dejinách klasickej hudby - Stravinského kultové Svätenie jari

Festival 30. júna uzavrie tradičné operné gala na námestí pri obchodnej galérii Eurovea. Vystúpia na ňom dvaja víťazi Domingovej prestížnej súťaže Operalia - bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a rumunský tenorista Stefan Pop. Program koncertu bude zameraný predovšetkým na klasický operný repertoár. Známe aj menej známe operné árie a duetá zaznejú v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou ruského dirigenta Michajla Tatarnikova, hudobného riaditeľa a šéfdirigenta známeho Michajlovského divadla v Petrohrade.

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom vystúpenia klasickej hudby, jazzu a world music a to formou príťažlivou pre všetkých - väčšinou pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta a pri časti koncertov aj bez nutnosti platiť vstupné.

Permanentka na päť platených tohtoročných koncertov (Marián Čekovský, Igudesman & Joo, Nigel Kennedy Quintet, Michael Nyman Band, Vladimír Godár: Mater) sa už predáva exkluzívne v sieti Ticketportal za 60 až 80 eur. K dispozícii sú aj lístky na jednotlivé predstavenia. 

Prehľad programu 8. ročníka festivalu Viva Musica! v Bratislave:

23.6., 20:00, Hlavné námestie - Tribute to Jaro Filip (vstup voľný)
24.6., 17:00, Nádvorie Starej radnice - Fragile deťom
24.6., 20:00, Stará tržnica - Marián Čekovský a hostia
25.6., 20:00, Stará tržnica - Igudesman & Joo: A Little Nightmare Music
26.6., 20:00, Stará tržnica - Nigel Kennedy Quintet
27.6., 20:00, Stará tržnica - Michael Nyman Band
28.6., 20:00, Stará tržnica - Vladimír Godár: Mater - v podaní Ivy Bittovej a súboru starých nástrojov Solamente naturali
29.6., 20:00, Hlavné námestie - Svätenie jari - v podaní 100-členného orchestra pod vedením slovenského dirigenta Juraja Valčuhu (vstup voľný)
30.6., 20:30, Eurovea - Operné gala: Sonya Yoncheva & Stefan Pop

Zdroj: SITA
Foto: Viva Musica! PR