Pútavý výlet do rockovejšieho susedstva alternatívnej stálice Jablkoň alebo tiež stretnutie pravekého muža s elektrickou gitarou. Aj takéto slová už zazneli na adresu novej českej kapely Krajina Ró, ktorú tvorí Michal Němec, pôsobiaci na hudobnej scéne už viac ako štyri dekády, spolu s o generácie mladšími hudobníkmi. Že im to spolu funguje skvele, dokazuje nový videoklip.

Nakrútili ho k alt-rockovému hitu Zrcadlo, ktorý je treťou skladbou na minuloročnom debutovom albume Hotel Blázen a zároveň je po titulnej skladbe druhým videosinglom. Vizuál vznikol tak, že sa líder skupiny Michal Němec, kompletné powerbluesové trio The Bladderstones a speváčka Anna Břenková spoločne zavreli v pražskom štúdiu Jámor a prizvali režiséra Dušana Krejdla, aby zachytil ich spoločnú chémiu a energiu. V klipe sa objavuje aj Ondřej Ježek, zvukár a producent spomínaného albumu.

Krajina Ró chce videoklipom ku skladbe Zrcadlo naznačiť, že aktuálne mlčanie, spôsobené pandémiou a už viac ako pol roka trvajúcim zákazom koncertov, je len zdanlivé a múzy čakajú na svoju príležitosť. "Časy sú síce prapodivné, ale snáď už putujeme k dobe, keď sa náš obraz v zrkadle zase vyrovná," hovorí Michal Němec o videoklipe, v ktorom muzikanti živelne hrajú a tancujú.

"Pieseň Zrcadlo nám pripadala tak nejako divná, preto sme ju niekoľkokrát prerobili. Určite sa to vyplatilo, pretože teraz nám pripadá tak nejako zvláštna," dodáva s úsmevom o jednej z najvýraznejších piesní albumu. Spieva v nej okrem iného o tom, že si pripadá divný, jeho tvár v zrkadle sa kriví nemým desom a úplne logicky má v hlave už trochu zmätok. Otázkou je, či je spevák naozaj divný, alebo sú takéto pocity v dnešnej dobe už vlastne celkom normálne.


V skupine Krajina Ró sa snúbi Němcova skúsenosť s progresívnou mladosťou jeho spoluhráčov. Sú medzi nimi o štyri desiatky rokov mladší gitarový talent Tomáš Frolík a speváčka Anna Břenková, ktorá nielen príjemne zafarbeným hlasom ale aj výzorom tvorí výrazný kontrast voči bardovi českej alternatívy. Pomyselnými generačnými spojítkami sú skúsení hráči z rytmickej sekcie - bubeník Michael Nosek a basgitarista Johnny Judl Jr.

Všetci piati dohromady prispeli k rozmanitosti albumu Hotel Blázen (2020), ktorý je plný pesničkovej krehkosti, bluesrockovej dynamiky a miestami aj punkovej drsnosti. Nahrávka obsahuje 11 skladieb v češtine i angličtine a vyšla 23. októbra 2020 vo vydavateľstve Indies Scope.


Ako vznikla Krajina Ró?

Prvotným impulzom pre založenie skupiny bolo stretnutie kapelníka alternatívnej stálice Jablkoň Michala Němca s 27-ročným gitaristom Tomášom Frolíkom - frontmanom kapely The Bladderstones, ktorý tiež pôsobí v projekte Livin Free a kapele speváčky Sabiny Křovákovej (víťazka Česko Slovenskej SuperStar 2013). K ich stretnutiu by však zrejme nedošlo, ak by nemali spoločného basgitaristu. Johnny Judl Jr. totiž hrá v Jablkoni aj v The Bladderstones. Od roku 2016 je tiež basákom ďalšej alternatívnej legendy The Plastic People of the Universe.

V The Bladderstones hrá i bubeník Michael Nosek, ktorý je Frolíkovým spoluhráčom aj v kapele Sabiny Křovákovej a v Livin Free. Je tiež členom skupín The Odd Gifts a Mário Bihári & Bachtale Apsa, pričom okrem hry na bicích sa zaoberá aj komponovaním pre svoju vlastnú kapelu Personal Highway. Kým mužskú časť kapely spájajú spoločné projekty, speváčka a herečka Anna Břenková sa stala súčasťou Krajiny Ró vďaka rodinnému putu. Je totiž neterou Michala Němca. Má však svoju vlastnú hudobnú históriu. Príležitostne vystupuje s kapelami Paprsky inženýra Garina, Cermaque alebo The Shifty Grifts a pôsobí tiež v projekte Loutky v nemocnici.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér skupiny Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o kapele dozviete na oficiálnom webe krajinaro.cz a na www.facebook.com/krajinaro.

Foto: Jakub Hrab