Na Slovensku Peter Nagy väčšinou vystupuje s vynovenou zostavou kapely Indigo, po Európe však cestuje sám a s gitarou hrá svoje najväčšie hity. Takýto koncert nedávno odohral aj v holandskom Haagu, kde bol jednou z hviezd Česko-slovenskej párty.

"Naši rodáci, ktorí sú v zahraničí ako študenti, alebo tam pracujú, počítajú s tým, že im svojím vystúpením donesiem kúsok domova. V pesničkách je totiž takisto ukrytý domov, všetky tie pocity, ktoré sme prežívali s hudbou. Preto si ma pozvali zahrať na Česko-slovenskej párty. Okrem mňa tam vystúpila holandská skupina Janika a naši krajania z Košíc, kapela Nocadeň. Je to výhoda vedieť zahrať koncert sám s gitarou, lebo takto som sa dostal s hudbou skoro všade na svete. Hral som v Belgicku, v Holandsku, vo Veľkej Británii, v Keni, v Kanade, v USA aj v Austrálii," vysvetľuje Peter Nagy.

Obľúbený hitmaker si pochvaľuje, že môže voľne cestovať kamkoľvek, kde si jeho hudbu fanúšikovia vyžiadajú. Pozvanie do Holandska prijal s výnimočným potešením. "Milujem atmosféru starej dobrej Európy, do Holandska musím ísť aspoň raz do roka. Amsterdam už poznám skoro spamäti, preto Haag beriem ako nový krásny zážitok. Haag má atmosféru podobne kozmopolitnú, ale aj romantickú ako Amsterdam. Bol som rád, že som mohol hrať vo vypredanej sále tanečnej školy La Bodeguita. Ľudia spievali všetky hity so mnou, zrazu som sa cítil ako doma. Organizátori sa nám postarali aj o voľný čas, takže sme mali možnosť vidieť aj kúsok holandského vidieka. Najviac mi učarovali veterné mlyny a nádherná zelená príroda. Ďakujem za to, bolo to úžasné," teší sa hudobník.

Speváka, skladateľa a textára potešilo, že aj za hranicami Slovenska si jeho hity ako Aj tak sme frajeri, S nohami na stole, Láska je tu s nami, Profesor Indigo, Kristínka, či So mnou nikdy nezostarneš fanúšikovia stále dokonale pamätajú. Aj preto ich vydal na DVD s názvom Peter Nagy - 30 rokov na scéne so záznamom vlaňajšieho výnimočného koncertu v Starej tržnici.

"Je to darček aj pre zahraničných fanúšikov, ktorí si s DVD môžu domácu atmosféru navodiť kedykoľvek. Fanúšikovia ma už dlho žiadali, aby som zaznamenal nejaký live koncert. Vybral som si teda ten najdôležitejší - záverečný koncert turné k 30. výročiu na scéne v Starej tržnici v Bratislave. Tá má pre mňa totiž aj sentimentálny význam. Keď som začínal kariéru, veľmi som chcel v tejto krásnej budove vystupovať. A podarilo sa, dokonca mám záznam z koncertu aj na mojom historicky prvom DVD," dodáva s úsmevom.

Prečítajte si rozhovor: S Petrom Nagyom po 30 rokoch: Preslávil sa ako rocker, dušou je stále pesničkár


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy