Počas koronakrízy vznikol v dôsledku boja proti šíreniu vírusu akútny nedostatok krvi v transfúznych staniciach. Preto je po uvoľnení opatrení namieste upriamiť pozornosť na návrat nemocníc do bežnej prevádzky, vrátane možnosti darovania krvi. Organizačný tím festivalu Punkáči Deťom vyzýva svojich priaznivcov, aby sa stali jej darcami.

Prišli preto s mobilizačnou akciou Punková kvapka krvi, ktorej motívom je vyzvať fanúšikov a priaznivcov festivalu navštíviť niektoré z miest Národnej transfúznej služby SR a darovať krv. Cieľom iniciatívy je darovať 100 litrov krvi do symbolického dátumu 14. júna, kedy si pripomíname Deň darcov krvi.

Akcia má celoštátny charakter, a tak darcovia môžu navštíviť ľubovoľnú transfúznu stanicu. Pokyny sú jednoduché: stačí sa dopredu telefonicky objednať a po vyplnení krátkeho dotazníka vám bude pridelený termín. Pred samotným darovaním nezabudnite uviesť, že ide o dar v rámci iniciatívy Punková kvapka krvi. A hlavne zbytočne neváhajte: akcia je termínovo ohraničená od 1. júna do 14. júna.

Iniciátori výzvy veria, že princípy solidarity a vzájomnej pomoci, ktoré sú typické pre festivalovú komunitu, sa premietnu i do záujmu zúčastniť sa tejto prospešnej iniciatívy. 100 litrov krvi vychádza na cca 200-250 darcov. Organizátori tiež zvažujú, že po naplnení cieľa usporiadajú hudobné podujatie na oslavu úspešnej iniciatívy, na ktorú budú pozvaní nielen darcovia, ale i širšia verejnosť.

Andrej Siget, zakladateľ festivalu Punkáči Deťom, vyzýva potenciálnych darcov neodkladať tento šľachetný čin na neskôr: "Ak ste boli zvyknutí pred koronou darovať krv, urobte tak čo najskôr. Ak ste sviatočný darca alebo prvodarca, platí to isté. Nikdy totiž neviete, či niekomu nezachránite život už na druhý deň. Verím, že naša početná komunita prejaví záujem a daruje i viac než cieľových 100 litrov krvi. Ide o čin, na ktorý sa môže podujať takmer každý."

Informácie a vizuál redakcii Hudba.sk poskytol Andrej Siget. Kontakty na všetky odberné miesta krvi Národnej transfúznej služby SR nájdete TU.