Očakávaný album britpopovej stálice Blur je už na dosah. The Ballad of Darren, albumový návrat po dlhých ôsmich rokoch, vyjde už 21. júla cez vydavateľstvo Parlophone. Po pilotnom singli The Narcissist zverejnila skupina novinku St. Charles Square, ktorá je ďalšou pozvánkou k albumu, ktorého materiál je podľa slov Damona Albarna "následným šokom, úvahou a komentárom k tomu, kde sa teraz nachádzame."

Singel St. Charles Square zachytáva rovnaký "nesúrodý art-popový šmrnc", na aký sú priaznivci Blur zvyknutí. "St. Charles Square je miesto, kde možno nájsť duchov príšer," približuje novinku Damon Albarn. "Pretože tu dole niečo je a žije to pod podlahovými doskami," spieva v refréne, o ktorom hovorí, že je "obkľúčený sprievodnými spevmi, ktoré znásobujú pocit zasahujúceho nebezpečenstva."

Pre návštevníkov koncertov londýnskeho kvarteta už St. Charles Square nie je žiadnou novinkou. Kapela ju hráva na svojich tohtoročných vystúpeniach a publikum je s ňou už dostatočne zžité, čo možno vidieť aj vo videoklipe, ktorý zachytáva práve atmosféru jedného z týchto koncertov.

Je teda viac než isté, že bude aj súčasťou setlistu dvoch londýnskych koncertov, ktoré kapela odohrá na štadióne Wembley 8. a 9. júla. Tie budú zároveň oslavou očakávaného deviateho štúdiového albumu The Ballad Of Darren, na ktorom chcel pôvodne Damon Albarn v štúdiu pracovať iba s gitaristom Grahamom Coxonom.

"Keď som dokončil demá, cítil som, že mám niečo, z čoho som nadšený," spomenul Damon v rozhovore pre Apple Music 1. "V januári tohto roku som všetkých dostal do štúdia, a tak som ich posadil a povedal som: 'Toto je to, čo mám. Vy si z toho vyberiete, čo chcete použiť, a my sa od toho pohneme ďalej.' Na začiatku som naozaj nechcel, aby v štúdiu bol niekto iný okrem Grahama, ale počas ďalších dvoch dní jeden povedal: 'Nie. Chceme tu zostať, ak je to v poriadku.'  A viete čo? Bola to tá najlepšia vec, naozaj."

"Odmena za to, že všetci hrajú spolu, je podľa mňa tá najväčšia. Musíš to udržať reálne. Odmalička som sa s nimi hrával. Takže byť schopný zmapovať tú smiešnu cestu od tínedžerov k tomu, že o päť rokov prekročíte šesťdesiatku, je trochu zvláštne, ale zároveň úžasné. To je nádherné," dodal.

Tracklist albumu The Ballad of Darren:

  1. The Ballad
  2. St. Charles Square
  3. Barbaric
  4. Russian Strings
  5. The Everglades (For Leonard)
  6. The Narcissist
  7. Goodbye Albert
  8. Far Away Island
  9. Avalon
  10. The Heights

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Pitchfork.com)

Súvisiaci interpreti: Blur