Uplynulý víkend sa v malebnom prostredí dedinky Trenčianske Bohuslavice uskutočnil už 24. ročník rodinného festivalu Žákovic Open. Krásne prostredie, dokonalé počasie a pestrý, s jedinou výnimkou čisto domáci hudobný lineup vytvorili pohodovú víkendovú atmosféru, z ktorej sa tešili návštevníci všetkých vekových kategórií.

V prvý deň festivalu otvoril hlavný stage koncert skupiny Space Recorder, nasledovaný zásadnou kapelou slovenského undergroundu z 80. rokov, trenčianskym CHVM (Chór vážskych muzikantov). Ďalej vystúpila nemenej kultová kapela hrajúca na originálne priemyselné nástroje Vrbovskí Víťazi a legenda Bez ladu a skladu.

Vrbovskí Víťazi, Žákovic Open 2024 Zdroj: Martin Driensky

Nálada gradovala aj na druhom pódiu D-Zone, kde organizátori pridali tento rok okrem DJa Braňa aj živú hudbu. Fanúšikovia si tak mohli vybrať presne podľa svojho gusta a štýlu. Kompletne zaplnený D-Zone patril v piatok jednoznačne speváčke Emme Drobnej, ktorá na festivale vystúpila po prvýkrát a spolu so svojou kapelou zaspievala všetky svoje známe skladby. 

Headlinermi hlavného pódia boli v piatok punk/rock'n'rollová kapela Slobodná Európa a energická reggae kapela Medial Banana, ktoré svojimi nadupanými setlistami nenechali sedieť absolútne nikoho. Na záver si svojich fanúšikov našla už tradične kapela Vampiros Legendarios.

Slobodná Európa, Žákovic Open 2024 Zdroj: Martin Driensky

Sobotné poobedie odštartoval Braňuško Jobus, ktorý svojimi Jobusovkami a zábavnými príbehmi potešil nielen najmladších divákov. Minuloročná novinka, Rozhovory na hojdačke s Kristínou Tormovou, mala úspešné pokračovanie aj tento rok. Moderátorka vyspovedala troch zaujímavých hostí: známeho vedátora Samuela Kováčika, speváka zo skupiny Korben Dallas Juraja Benetina a stand-up komika Milana Sedliaka, ktorý k svojmu povolaniu pridal aj tému výskumu zdravého životného štýlu a pohybu. 

Program na hlavnom pódiu v sobotu odštartovali kapely Neviditeľní, Captain Slice, česká kapela Zrní a po nich predstavili svoje nové albumy obľúbené kapely Korben Dallas a Billy Barman. Skvelú atmosféru a úžasné neutíchajúce publikum si následne užila už po dvadsiaty štvrtýkrát kapela HEX, ktorá nedávno oznámila sériu špeciálnych koncertov k 35 rokom na hudobnej scéne.

HEX, Žákovic Open 2024 Zdroj: Martin Driensky

O záver programu sa postarali Vec spolu so Škrupom, Supom z Mojej Reči a Zverinom a funky skupina Trolejboys. Vedľajší stage v sobotu patril zábavnej dvojici Haf & Beyuz, DJo Braňovi a vystúpil aj spevák The Curly Simon, ktorý so svojou šou oslovuje stále širšie publikum.

"Je to pre nás neuveriteľné, že sa nám podarilo urobiť festival 24-krát. Veľmi sa tešíme, že ľudia boli spokojní a ich odozvy sú viac ako priaznivé. Práve to nás nakopáva robiť veci stále lepšie a krajšie. Už teraz chystáme na základe niektorých nápadov, aj od fanúšikov, jubilejný 25. ročník, kde si chceme pripomenúť aj začiatky festivalu a kapely, ktoré k nemu neodmysliteľne patria. Ja osobne si veľmi vážim okrem podpory fanúšikov aj podporu našich partnerov, bez ktorých by to nešlo, a samozrejme aj podporu a pomoc ľudí z Bošáckej doliny a Trenčianskych Bohuslavíc, ktorí s nami festival chystajú," hovorí spoluorganizátor festivalu Tomáš "Yxo" Dohňanský zo skupiny HEX.

Jubilejný 25. ročník festivalu Žákovic Open sa uskutoční 25. a 26. júla 2025. Sledujte oficiálnu stránku www.zakovicopen.sk a sociálne siete Facebook a Instagram.

HEX, Žákovic Open 2024 Zdroj: Martin Driensky

Zdroj: PR článok (All About Music), Hudba.sk edit