Obrovský pontón v strede Dunaja s hudobníkmi, orchestrom, koncertnou a svetelnou technikou, zaplnené nábrežie aj širšie okolie nákupného centra Eurovea a najväčšie svetové filmové hity. Tak vyzerala v sobotu 27. augusta zhmotnená predstava populárneho huslistu Filipa Jančíka o jedinečnom koncerte na Dunaji, ktorú si spolu s ním užili tisícky fanúšikov.

V tlačovej správe o koncerte hudobne aj marketingovo zručného umelca sa spomína návštevnosť až 10-tisíc ľudí. Podľa fotografií tento odhad nemusí byť ďaleko od pravdy a predpokladanú päťtisícovú návštevnosť podujatie určite prekonalo. Napriek tomu uvedené číslo treba brať s rezervou.

Druhá vec totiž je, koľkí z návštevníkov akcie alebo zvedavých okoloidúcich si počas večera našli svoje miesta s výhľadom, kde mohli zotrvať dlhšie a skutočne si koncert vychutnať. Dav ľudí sa počas večera rozprestieral od brehu Dunaja cez námestie Eurovea až po ministerstvo vnútra, pri ňom však bola hudobná produkcia z pódia uprostred rieky už iba vzdialenou zvukovou kulisou.

koncert Filip Jančík na Dunaji, 27.8.2022 Zdroj: archív F. Jančíka
V každom prípade si originálny a vskutku megalomanský projekt priamo na nábreží užilo niekoľko tisíc ľudí a reakcie účastníkov na sociálnych sieťach svedčia o tom, že to bol neopakovateľný zážitok. Na Facebooku aj na Youtube nájdete desiatky videí, z ktorých je zrejmé, že vzdialené "plávajúce" pódium síce neumožnilo divákom detailne sledovať výkony hudobníkov, no vyvážil to bohatý svetelný park a ďalšie špeciálne efekty, vrátane 15 metrov vysokých plameňov alebo dymu, ktorý pôsobivo zahalil vodnú plochu pred pontónom.

Čo je však najpodstatnejšie, profesionálna produkcia nepodcenila ani zvuk, nesúci sa ponad hladinu Dunaja, takže nadšené reakcie fanúšikov sú oprávnené. Najmä ak tento výnimočný zážitok pripravil Filip Jančík pre všetkých zadarmo, ako darček pri príležitosti svojich nedávnych 30. narodenín.


Rôzne vekové kategórie aj národnosti

"V publiku bolo možné vidieť všetky vekové kategórie, od najmenších detí v sprievode rodičov ale aj tínedžerov či seniorov. Opäť sa tak ukázalo, že hudba spája, a spájala i rôzne národnosti, medzi návštevníkmi totiž nechýbali ani zahraniční turisti, ktorí pricestovali do Bratislavy na predĺžený víkend a koncert Filipa Jančíka bol pre nich zaujímavým spestrením," uvádza manažment hudobníka v tlačovej správe o koncerte.

Samotný Filip Jančík počas a po skončení koncertu prežíval podľa vlastných slov návaly radosti a nadšenia, ale aj postupné uvedomenie si skutočnosti, že po dlhých mesiacoch náročných a intenzívnych príprav sa šou na Dunaji podarilo zrealizovať.

koncert Filip Jančík na Dunaji, 27.8.2022 Zdroj: archív F. Jančíka
Vystúpenie 30-ročného huslistu s 36-členným orchestrom po jeho skončení ako jeden z prvých ocenil maestro Peter Dvorský. Okrem známych soundtrackov hollywoodskych filmov si Filip Jančík pre návštevníkov pripravil i dve hudobné prekvapenia, za ktoré si vyslúžil aplauz pripomínajúci atmosféru športových zápasov. Reč je o hymnách Formuly 1 a Ligy majstrov.

Ako pamiatku na unikátnu šou si návštevníci odniesli špeciálne svietiace náramky, aké na svojich koncertoch využíva napríklad aj kapela Coldplay. Rozsvietia sa presne v okamihu, keď fanúšikovia môžu ešte väčšmi umocniť eufóriu počas skladieb. Týmto spôsobom sa mohli aj napriek vzdialenosti a "vodnej prekážke" emočne prepojiť s hudobníkmi na pódiu.

koncert Filip Jančík na Dunaji, 27.8.2022 Zdroj: archív F. JančíkaPozrite si viac fotiek z koncertu

Šou na Dunaji v číslach

Príprava tohto veľkolepého a nezvyčajného projektu trvala deväť mesiacov a podieľalo sa na ňom viac ako 250 ľudí. Viacerí z nich počas mimoriadne intenzívnych posledných dvoch týždňov pred koncertom spávali iba tri-štyri hodiny denne. Technika použitá počas šou mala hodnotu 2,5 milióna eur. 80-metrový pontón do stredu Dunaja priviezol najväčší remorkér na Slovensku.

Filip Jančík dostal po koncerte tisícky komentárov a správ od nadšených ľudí, ktorí mu skandovaním a potleskom prejavovali priazeň počas celého večera, a neskôr aj touto osobnejšou formou. Nielen pre nich má ambiciózny hudobník výbornú správu. "Určite sa budem snažiť priniesť niečo, čo poteší rovnaký, ak nie ešte vyšší počet ľudí. Plánov mám veľa, no nerád ich avizujem príliš vopred. Čo ale môžem prezradiť je, že v rámci vianočného turné navštívim zhruba pätnásť miest po Slovensku a poteším ľudí aj v predvianočný čas." Vstupenky na koncoročné koncerty Filipa Jančíka nájdete už čoskoro v sieti Predpredaj.sk.

Text: Patrik Marflák + PR článok (Pavol Dráb)