Slovenská kapela IMT Smile tento týždeň uvádza na trh výberový album hiSTORY, ktorý mapuje 20 rokov tejto úspešnej formácie na scéne. Novinka vychádza na troch CD nosičoch a obsahuje dovedna 44 skladieb, medzi ktorými sú okrem najväčších hitov kapely aj štyri nedávno zverejnené novinky.

Výberovka hiSTORY je v predaji od štvrtka na stránke oprisaomna.com, do širšieho predaja sa dostala dnes. Prvé dve CD okrem hitov ako Ľudia nie sú zlí, Veselá pesnička, Opri sa o mňa, Tajné milovanie, Exotika či Myslím že môže byť ponúknu aj piesne, ktoré vyšli v danom období ako bonusy či živé prevedenia hitov NepoznámNedá sa ujsť a ďalších skladieb. Tretím CD je nedávno vydaná štvorskladbová EP nahrávka Príbeh príbehov, ktorý kapela nahrávala v Kalifornii a predstavila ho začiatkom septembra v podobe takmer 20-minútového minifilmu v hlavnej úlohe s Alexandrom Bártom.

Súčasťou box setu je tiež booklet obsahujúci rôzne dobové fotografie vrátane záberu, ktorý vznikol v roku 1996, keď IMT Smile vôbec po prvý raz nahrávali v štúdiu. "Je to fotografia spred už neexistujúceho štúdia Relax, ktoré svojho času vlastnil Vašo Patejdl. Ide o fotku z nahrávania našich prvých dvoch piesní Nepoznám a Balada. Bolo to pre nás niečo úplne nové, nikdy predtým sme také niečo nezažili. Spomienky na ten čas sú neuveriteľné, aj na skladbu Nepoznám, ktorá potom rozbehla celú kapelu," priblížil vo štvrtok na tlačovej besede líder formácie Ivan Tásler.

Prečítajte si rozhovor: IMT Smile má 20 rokov a je na vrchole. Nie je to len o hitoch, tvrdí Ivan Tásler

Kapela pri príležitosti vydania výberovky tento rok predstavila niekoľko videoklipov k starším piesňam. Medzi nimi je aj nový vizuál k spomínanej klasike z albumu Nech sa páči (2000) Opri sa o mňa.


Pridávajú ďalší narodeninový koncert

IMT Smile sa pri príležitosti osláv 20. narodenín rozhodli podporiť nahrávku aj špeciálnymi koncertmi, na ktorých sa aktuálna zostava stretne s takmer všetkými bývalými členmi. Formácia vystúpi v zložení Ivan Tásler, Miro Tásler, Katka Knechtová, Peter Bič a Martin Migaš, v ktorej nahrala svoj prvý album Klik-Klak (1996). Okrem nich sa na pódiách objaví mnoho ďalších hostí spätých s kapelou, konkrétne Marián Čekovský, Martin Valihora, Tomi Okres, Viktor Špak, Mário "Gapa" Garbera, Dano Šoltis, Slovenské Divadlo Tanca i moderátor Michal Hudák.

"Neviem sa dočkať momentu, keď budeme opäť na pódiu s Peťom Bičom, Katkou Knechtovou či Maťom Migašom. Myslím si, že táto kapela prežila rôzne obdobia, rôzne vrcholy a niekedy aj miernejšie pády. Ale to najsilnejšie na kapele pre mňa je, že sme všetci dokázali cez to prejsť, posunúť sa ďalej a naďalej baviť ľudí," skonštatoval Tásler. Podobne sa na tlačovke vyjadril aj Peter Bič, ktorý sa na nadchádzajúce vystúpenia v réžii Jána Ďurovčíka veľmi teší. "Bolo to fantastické obdobie, pretože sme všetko chceli robiť naplno a užívali sme si to. Mám obrovskú radosť, že sa stretneme na pódiu a vrátime sa o 20 rokov späť. Bude to ten pocit, keď sa to celé začalo," uviedol gitarista, ktorý v posledných rokoch zbiera úspechy s vlastnou kapelou.

Koncerty sa mali pôvodne konať iba 14. decembra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave a 16. decembra v košickej Steel Aréne. Bratislavský koncert sa však už vypredal, a skupina preto vystúpi v hlavnom meste aj 13. decembra. "Je pre mňa až neuveriteľné, že už teraz si na program hiSTORY kúpilo lístky vyše 11-tisíc ľudí, čo je úžasné číslo. Ďakujem všetkým fanúšikom, že majú chuť prísť sa pozrieť na túto kapelu, zabaviť sa s ňou, a že sú jej verní toľké roky," uzavrel Tásler.

Tracklist výberového albumu hiSTORY: 

CD 1:
1. Ľudia nie sú zlí 
2. Všetko 
3. Čo ak 
4. Veselá pesnička 
5. Nedá sa ujsť (Live) 
6. Tajné milovanie 
7. Opri sa o mňa 
8. Za dedinou 
9. Vyvedený z miery 
10. Mám chuť...
11. Nič nie je isté 
12. Pre túto chvíľu 
13. Kým stúpa dym 
14. Exotika 
15. Kapela 
16. Myslím že môže byť 
17. Úsmev a čaj 
18. Losos 
19. Len tebe 
20. Niekto ako kráľ 

CD 2: 
1. Mám krásny sen (Hawaii) 
2. My 
3. Bozk 
4. Tá, ktorej niet (Ona) 
5. Čo bude... 
6. Veľa lásky 
7. Viac 
8. My dvaja 
9. Cesty II. triedy 
10. Pri tebe 
11. S.O.S. 
12. Lietajúca 
13. Besame mucho (Mexico version) 
14. Miluj blížneho svojho (Latino IMT Smile 2002 version) 
15. O cestách 
16. Nepoznám (Live 2013) 
17. Možno si ma pomýliš (Live 2013) 
18. Duch človeka (Live 2007) 
19. Najkrajšie Vianoce 
20. Urobme si lásku (Acoustic 2015) 

CD 3 - EP Príbeh príbehov:
1. Anna 
2. Vždy, keď mi chýbaš 
3. Príbeh príbehov 
4. Žena

IMT Smile sa na hudobnej scéne pohybujú od druhej polovice 90. rokov. V roku 1996 vydali spomínaný debutový album Klik-Klak. Na konte majú aj albumy Valec (1998), Valec Extra (1999), Nech sa páči (2000), IMT Smile (2003), Exotica (2004), Niečo s nami je (2006), Hlava má sedem otvorov (2008), 2010: Odysea dva (2010), Rodina (2012) a Na ceste 1979 (2015). 

Zdroj: SITA (úprava textu: Hudba.sk)
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: IMT Smile