Krátko po tom, čo kapela Keane vydala nový album Cause and Effect, ohlasuje na začiatok roka 2020 európske turné. Celá šnúra odštartuje 20. januára v Bruseli a v priebehu januára a februára bude obsahovať 16 koncertných zastávok.

Album Cause and Effect je nasledovníkom nahrávky Strangeland z roku 2012, ktorá obsahovala úspešné single Disconnected a Silenced By The Night. Zrod nového albumu bol prekvapením aj pre samotnú kapelu. Počas pauzy spevák Tom Chaplin vydal dva úspešné sólové albumy, ale chýbal mu jeho starý sparing partner Tim Rice-Oxley. "Sám som sa čudoval, ako veľmi som sa nechal týmto tajomným a dôležitým vzťahom unášať," uviedol Tom.

Popri tom, ako si Rice-Oxley prechádzal svojimi vlastnými životnými boji a zápasmi, napísal album plný hlbokých osobných piesní naplnených nielen humorom, ale aj bolesťou. Keď ich Tom Chaplin, basgitarista Jesse Quin a bubeník Richard Hughes počuli, boli do nich okamžite vtiahnutí - ako zvukovo, tak i textovo. Od tohto okamihu kapela našla opäť samú seba, vrátila sa do štúdia a začala robiť to, čo tak milovala - priviedla nové piesne do života a medzi členmi došlo znova k prepojeniu.


Ako to kapele po niekoľkoročnej pauze pôjde naživo, sa budú môcť už na začiatku budúceho roka presvedčiť návštevníci pražského koncertu. Koncert vo Fóre Karlín, ktorý sa uskutoční 2. februára 2020, je jediným v rámci našich susedských krajín, ostatných 15 koncertov európskej časti svetového turné Keane sa uskutoční v západnej Európe a Škandinávii.

Keane je jednou z najúspešnejších britských kapiel posledných dvoch dekád. Zabodovala už svojím debutovým albumom Hopes and Fears z roku 2004, ktorý obsahoval hity Everybody's Changing, Somewhere Only We Know alebo Bedshaped. Skupina doteraz vydala päť radových albumov, výberový album, niekoľko živákov a na svojom konte má dvadsiatku úspešných singlov. V tomto roku sa kapela vrátila po sedemročnej pauze a ako ukazujú prvé reakcie na nový album, ide o návrat vo veľkom štýle a v plnej sile.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák s Live Nation. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Keane