Fanúšikovia legendárnej anglickej kapely The Beatles sa môžu tešiť na reedíciu kompilácie 1. Tá vyšla v novembri 2000 a obsahuje všetky single kapely, ktoré sa umiestnili na prvej priečke v britskom a americkom rebríčku v rokoch 1962 - 1970. Novinka s názvom 1+ sa dostane na trh 6. novembra na CD, dvoch DVD či Blu-ray.

CD ponúkne 27 skladieb s novými stereo mixmi. Na zostavení videomateriálu pracoval v legendárnych Abbey Road Studios 18-členný tím na čele s držiteľom Grammy Gilesom Martinom. Prvé DVD bude obsahovať klipy ku všetkým skladbám, ktoré sa budú nachádzať na kompilácii. Štyri z nich doplnia komentármi aj dvaja žijúci členovia kapely Paul McCartney a Ringo Starr.

Na druhom DVD sa bude nachádzať množstvo bonusov, pričom niektoré z nich sa doteraz zatiaľ nedostali na verejnosť. Spolu 23 klipov prináša alternatívne verzie promo videí, raritné živé vystúpenia a ďalšie doposiaľ nezverejnené videá, ktoré dokopy poskytnú viac ako hodinu a pol nevšedného materiálu. Všetky tieto disky navyše doplní rozsiahla 124-stranová kniha, ktorá okrem dobových fotografií prinesie aj ďakovné príspevky hudobných žurnalistov a historikov.


The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970.

V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi najväčšie hity skupiny patria skladby ako Please Please Me, She Loves You, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, All My Loving, A Hard Day's Night alebo And I Love Her. Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Spomínaní zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a Ringo Starr (bicie, spev) sú stále hudobne aktívni.


Zdroj: SITA (Dominika Dirgasová z Universal Music)
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: The Beatles