Mark Knopfler oznámil na rok 2019 svetové turné so svojou kapelou. V apríli začína turné s názvom Down The Road Wherever v Barcelone, bude s ním pokračovať po celej Európe a zakončí ho v júli vo Verone, aby sa následne v auguste a septembri presunuli do Ameriky. 26. júna sa zastaví v pražskej O2 Aréne.

Hudobník, ktorý 16. novembra vydá svoj deviaty sólový štúdiový album s názvom Down The Road Wherever, vždy nazeral na turné ako na neoddeliteľnú súčasť procesu vydania albumu - od písania piesní cez nahrávanie až po koncerty, na ktorých predstavuje ako staré tak aj nové piesne. "Moje skladby sú určené na živé vystúpenia. Milujem celý proces toho písanie a nahrávanie s kapelou, ale nakoniec je tou najlepšou časťou hranie publiku naživo. Moc sa mi páči celý ten cirkus, cestovanie z mesta do mesta a spolupráca s touto skupinou hudobníkov je pre mňa absolútnym potešením. Naozaj sa na to teším."

Knopfler, ktorý novinku Down The Road Wherever nahral vo svojom štúdiu British Glove v západnej časti Londýna, vystúpi na turné s rozšírenou desaťdielnou kapelou, pričom väčšina hudobníkov s ním spolupracuje viac ako dve desaťročia: Guy Fletcher (klávesy), Richard Bennett (gitara), Jim Cox (klavír), Mike McGoldrick (píšťalka a flauta), John McCusker (husle a citera), Glenn Worf (basgitara), Danny Cummings (perkusie) a Ian Thomas (bubny). Novou posilou budú Graeme Blebins (saxofón) a Tom Walsh (trumpeta).

Album Down The Road Wherever obsahuje 14 nových nenápadne elegantných Knopflerových piesní inšpirovaných širokou škálou tém, vrátane ranných dní v Deptford s Dire Straits, pocitov zatúlaného futbalového fanúšika v cudzom meste, nutkanie hudobníka vrátiť sa domov aj napriek snehovej fujavici či človeka dnešnej doby uzavretého vo svojej vlastnej ulite. Mark aj naďalej patrí k umelcom, ktorí majú oko básnika, ktoré umožňuje vidieť detaily, ktoré sa následne prelínajú do hlbokých melodických skladieb, ktoré pôsobia ako z odboru osobnej psychogeografie. Na turné Mark a jeho kapela zahrajú výber nových piesní, ktoré budú preložené niekoľkými skvosty z jeho mimoriadnej hudobnej kariéry a dôjde aj na jedno či dve hudobné prekvapenia.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák.

Súvisiaci interpreti: Mark Knopfler