Nitriansky festival FLAAM, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v septembri, sa chce pripomenúť aj v nefestivalovom období. Na jeho zimnej klubovej verzii sa ukážu Lavagance, Fresh Out Of The Bus pokrstia dlho očakávaný debut a organizátori chcú prekvapiť aj divadelným predstavením.

Akcia pod názvom FLAAM pod jedličkou sa uskutoční 19. decembra v nitrianskom klube Music a Cafe. "Prvý ročník sme zhodnotili ako úspešný a nechceme ľudí nechať čakať. Úprimne, ani sami seba, našli sme sa v tom, baví nás to a nevieme vydržať do leta," hovorí jeden z organizátorov festivalu Marián Tesák.

Zimná verzia FLAAMu bude výnimočná hneď z niekoľkých dôvodov. Po dlhom čase sa do Nitry vráti známa alternative-popová päťka, bratislavskí Lavagance. Držitelia troch ocenení Aurel a dvojnásobní predskokani Depeche Mode či Duran Duran, momentálne pracujú na piatom štúdiovom albume, z ktorého vypustili už dva single – Gabriel a Princess of the light.


Naopak svoju prvotinu na festivale pokrstia rozbehnutí Fresh Out Of The Bus. Trio, ktoré v súčasnej zostave hráva od augusta 2013, má za sebou výnimočne úspešný rok. V apríli vydali prvé EP s názvom 12//13, v lete a na jeseň si vyskúšali hranie na festivaloch ako Rock For People, Žákovic Open, Who needs lyrics?! či Waves Bratislava. Práve tento zlomový rok chcú zakončiť vydaním eponymného debutového albumu, z ktorého v septembri vypustili prvý singel Philistines, Sheep and Squires, ktorý už nejaký čas rotuje na českom rádiu Wave, slovenskom Rádiu_FM a prednedávnom sa dokonca dostal do playlistu britského BBC Lancashire v programe BBC Introducing.


Organizátori však chcú aj v zime ukázať, že FLAAM nie je len hudobným festivalom. Pre návštevníkov pripravili prekvapenie vo forme divadla. Predstavenie Mačka2, je krátkou freskou študentov bábkarskej tvorby na VŠMU, pod režijnou taktovkou Lýdie Petrušovej. "Tešíme sa zo všetkých troch častí programu. Lavagance sú našou srdcovkou odmalička, Fresh Out Of The Bus sú vlastne takou domácou kapelou festivalu a je super, že album pokrstia práve tu. Čo sa týka divadla, ja osobne mám k nemu veľmi blízko a aj takýmto spôsobom by som k nemu chcel pritiahnuť ľudí," pokračuje Tesák.

Na akciu je počet návštevníkov obmedzený – 200 lístkov za cenu 6€ sa začne predávať začiatkom decembra priamo v Music A Cafe v Nitre.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Marián Tesák, spoluorganizátor festivalu.

Foto: Richard Kučera

Súvisiaci interpreti: Fresh Out of The Bus, Lavagance