Na naliehanie skupiny Kabát organizátori hudobnej ankety Český slavík v stredu popoludní zverejnili tohtoročný počet hlasov skupiny Ortel a jej frontmana Tomáša Ortela. Pôvodne im započítali minuloročné hlasy, pretože spôsob, akým fanklub kontroverznej kapely vyzýval ľudí k hlasovaniu vyhodnotili ako neférový.

Nikto nevie, aký je pomer "férových" a "neférových" hlasov pre Ortel, a vlastne to ani nie je možné určiť. Množstvo ľudí už pri tejto kauze poukázalo na to, že podobným spôsobom sa na sociálnych sieťach "naháňali" hlasy aj pre iných interpretov, pri ktorých však organizátori z agentúry Musica Bohemica nezakročili.

Argumentujú tým, že vyzývať ľudí k hlasovaniu za svojich obľúbených umelcov je niečo iné, ako priamo nabádať k hlasovaniu z viacerých mobilov a trojicu hlasov okrem Ortelu doplniť málo známymi menami, ktoré nemajú šancu dostať sa medzi najúspešnejších. Takýmto spôsobom na podporu kapely a jej speváka burcovala Facebook stránka "Tomáš Ortel Českým slavíkem".

Napriek tomuto vysvetleniu však organizátori u ocenených interpretov podporu pre svoje rozhodnutie nemajú. Ako prvá reagovala skupina Kabát, ktorá už v pondelok oznámila svoj zámer vrátiť Zlatého slávika v kategórii Skupina roka (a v utorok tak učinila). Zároveň vyzvala organizátorov, aby zverejnili tohtoročný výsledok Ortelu a Tomáša Ortela, bez ohľadu na spôsob, akým bol dosiahnutý.

Viac k téme: Kabát vracia Slávika. Nechceme byť súčasťou manipulácie, tvrdí Pepa Vojtek

Výsledky zverejnili, ale neuznávajú ich

Včera popoludní sa Musica Bohemica napokon tlaku verejnosti podvolila a čísla zverejnila (kompletné výsledky aj ich porovnanie s minuloročnými nájdete na iDnes.cz). Vyplýva z nich, že v oboch kategóriách by si Ortel polepšil o jednu priečku. Medzi skupinami by so skóre v hodnote 36.146 bodov zvíťazil, Kabát (31.072) by mal teda namiesto vráteného Zlatého slávika dostať striebornú trofej. V kategórii Spevák roka by sa zase pôvodne strieborný Michal David (17.993) prepadol na tretie miesto za Tomáša Ortela (31.086).

Riaditeľ usporiadateľskej agentúry Jaroslav Těšínský však napriek zverejneniu kompletných výsledkov trvá na tom, že boli porušené pravidlá fair play a zásah s anulovaním tohtoročných hlasov Ortelu bol oprávnený. V platnosti teda oficiálne zostáva pôvodne zverejnené poradie.

Problém je, že držitelia cien s tým stotožnení nie sú. Kabát po zverejnení výsledkov sotva prevezme zlatú sošku naspäť a autor hitu Nonstop sa tiež rozhodol, že strieborného slávika vráti. Chcel si namiesto toho prevziať bronzového, ako však informoval včera podvečer, nechceli mu ho dať.

Michal David: Strieborný slávik nie je nikoho

"Dnes popoludní som odovzdal usporiadateľovi Strieborného slávika s tým, že si prevezmem Bronzového. Usporiadateľ mi však oznámil, že mi Bronzového slávika dať nemôže, pretože podľa pravidiel ankety mi patrí Strieborný. Tomáš Ortel dnes v Blesku vyhlásil, že jeho fanúšikovia nehrali férovo, a preto Strieborného slávika nechce... Ja Strieborného slávika mať nemôžem, lebo som dostal o polovicu hlasov menej ako Tomáš Ortel. A tak tohtoročný Strieborný slávik nie je nikoho a zostáva u usporiadateľa..." napísal vo vtipnom statuse, ktorý celú tohtoročnú slávikovskú frašku dokonale vystihuje.

"Je to smutné, na Slavíky to vrhá zlé svetlo. Ale hlavne si myslím, že ak mali usporiadatelia nejaké pochybnosti o regulérnosti hlasovania, mali to povedať nahlas hneď a nie až deň po vyhlásení výsledkov," povedal Michal Davidrozhovore pre iDnes. "Ale aj tak som toho názoru, že o popularite omnoho viac svedčí to, koľko koncertov máte nabitých a koľko albumov kto predá. To sa totiž dá naozaj spočítať," dodal.

Naznačil tak, že tradičná anketa popularity podľa neho stráca zmysel. Otvorenejšie o tom hovorí Pepa Vojtek z kapely Kabát, ktorý si myslí, že Český slavík mal skončiť spolu s korešpondenčnými hlasovacími lístkami. Tie boli podľa neho spoľahlivejšie, resp. ťažšie zneužiteľné ako SMS hlasovanie.

Prečítajte si tiež: Medzinárodný škandál českého Slávika: Švédsky spevák im riadne naložil... Toto je štýl komunistov!

Podporu xenofóbneho Ortelu to môže ešte viac posilniť

Ceny za Ortel (pôvodne bronzový spevák a strieborná skupina) v sobotu prevzal herec a moderátor Tomáš Matonoha prezlečený za dalajlámu. Kapela spájaná s pravicovým extrémizmom totiž vopred oznámila, že sa galavečera neplánuje zúčastniť. A po chaose s výsledkami je ešte menej pravdepodobné, že by mala záujem o akékoľvek ocenenie. Sošiek teda zrejme u organizátorov zostane viac, nielen tá od Kabátu a Michala Davida. Aspoň Karel Gott si svoju 42. zlatú trofej ponechá. Na jeho triumfe totiž rošády na stupňoch víťazov nič nezmenili.

Možno to však také jednoznačné nebude na budúci rok, ak vôbec anketa Český slavík tieto turbulencie prežije. Podľa producenta Janisa Sidovského, ktorý sa v hudobnom a televíznom biznise pohybuje už od začiatku 90-tych rokov, môžu tohtoročné udalosti podporu Ortelu zo strany širokej verejnosti ešte viac posilniť. Sám pritom k podporovateľom skupiny rozhodne nepatrí. "Bol som s Davidom Kollerom medzi prvými, kto pred dvoma rokmi (áno, ešte pred Radkom Bangom) verejne protestoval proti aplauzu popovej elity k získaniu jedného zo slávikov skupinou Ortel. Nie, nie som ich zástancom," uviedol producent pre denník Blesk. Napriek tomu bolo rozhodnutie organizátorov podľa neho obrovským, možno až nenapraviteľným prešľapom.

"Pôsobím v českom šoubiznise 25 rokov a viem potvrdiť, že s hlasmi do slávika sa zo strany fanklubov manipulovalo vždy. Myslím tým najrôznejšie výzvy k hlasovaniu, vrátane tej, ktorá je Ortelu vytýkaná: aby sa na ďalšie miesta písali menej atraktívni interpreti, čím sa zabezpečilo vyradenie potenciálnych konkurentov. Nie je to a nebolo to fér, o tom niet sporu. Ortel je však jediný, kto je za podobné, inak celkom bežné aktivity potrestaný stratou hlasov," povedal Sidovský a dodal: "Pokiaľ bolo zámerom umlčanie alebo aspoň potlačenie xenofóbneho hlasu, tak po tomto dôjde skôr k jeho zosilneniu. Rozhodnutie o odobratí hlasov urobilo z vlka obetného baránka."

Autor: Patrik Marflák (zdroj: iDnes.cz, Blesk.cz, Facebook)
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Kabát, Michal David