Jedna z najväčších českých rockových kapiel Lucie sa po dvadsiatich rokoch vrátila k legendárnemu a vzácnemu projektu Lucie v opeře, tentokrát s výraznejším využitím symfonického orchestra a novými aranžmánmi. Z nedávno odohratého úspešného turné vznikla aj nahrávka, ktorá ešte pred Vianocami vyjde vo forme nového albumu.

Okrem najlepších skladieb kapely predstavených v novom šate s orchestrom budú na albume Lucie v opeře 2022 aj špeciálne bonusy v podobe vybraných sympho remixov, ktoré spracovali úspešní českí a slovenskí producenti. Po septembrovom remixe legendárnych Černých andělů je ďalšou ochutnávkou albumu práve nová verzia piesne Nejlepší, kterou znám so symfonickým aranžmánom Kryštofa Marka a v produckii Filipa Vlčka. Pieseň v tomto novom šate zaznamenala veľký ohlas aj na turné.

Ide o jednu z najkrajších balád spriazneného autora Oskara Petra (Chci zas v tobě spát, Medvídek) s textom Roberta Kodyma. Ten k vzniku piesne dodáva: "Oskar Petr nám priniesol rockovú baladu, ktorú zložil ešte v roku 1989 v Los Angeles, kde žil v tej dobe v emigrácii. Pesnička mala aj text, ale bol hlavne o strachu a úzkosti, a veľmi to nefungovalo. Tá hudba si vyložene žiadala, aby sa z toho stal skutočný love song. K napísaniu textu ma priamo inšpirovala moja žena Zuzana, ktorá sa pre mňa stala múzou. Ten príbeh je veľmi autentický. Som veľmi rád, že tento hit už v pôvodnej verzii získal cenu Anděl v kategórii pieseň roka."


Emotívny live videoklip nakrútil režisér a kameraman Radim Věžník. "Mojím hlavným cieľom bolo preniesť do klipu atmosféru týchto koncertov, pretože i pre mňa bol veľký zážitok vidieť naživo Lucie s filharmóniou Hradec Králové. Je skvelé, že z toho mohol vzniknúť live videoklip, ktorý, dúfam, odráža a vždy pripomenie výnimočnosť tohto projektu," hovorí režisér.

Album Lucie v opeře 2022 vyjde už 16. decembra, zoznam skladieb a ďalšie podrobnosti nájdete TU.

Skupina Lucie sa na Slovensku najbližšie predstaví 17. decembra v Košiciach na podujatí Rockové Vianoce. Program Lucie v opeře budete môcť vidieť 11. marca 2023 na Zimnom štadióne O. Nepelu v Bratislave. Koncert sa mal pôvodne konať už na jeseň v rámci turné, záver šnúry sa však presunul kvôli ochoreniu hlasiviek Davida Kollera.

Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Správu sme upravili a doplnili.