ADiss a Šorty predstavujú svoj druhý spoločný hudobný projek, EP Afterparty, s ktorým si dali za cieľ roztancovať poslucháčov. V týchto dňoch zverejnili singel RYDM s nádychom retra. Dvojica totiž siahla po hite skupiny Snap! Rhythm Is a Dancer z 90. rokov, ktorý oživila pomocou interpolácie.

Nejde teda o klasický cover známej skladby. "Interpolácia je v hudbe čoraz viac zaužívanou pomôckou pre skladateľov. Ide o vkladanie častí z existujúcich populárnych skladieb do nových skladieb, pričom interpreti použijú signifikantnú pasáž nielen z hudby, ale napríklad, ako v prípade tracku RYDM, melódiu refrénu," vysvetľuje Šorty, ktorý okrem ADissa na novinke spolupracoval aj s producentom Fillipianom.

"Medzi najznámejších reprezentantov interpolácie patrí napríklad David Guetta či Jason Derulo. Dnes je to trend, nejde však len o to. Niektoré staré legendárne skladby nové generácie absolútne nepoznajú. Takto dostávajú nový život. Úprimne sa teším, že sme sa pohrali práve so skladbou Rhythm Is a Dancer. Mám rád originál tejto skladby. Je legendárna!," dodáva Šorty.

Hitom z éry 90. rokov podľahol aj Miro Jaroš, ktorý na aktuálnom albume Disko určený nielen deťom, ale aj ich rodičom, tiež využil interpoláciu. Nájdeme na ňom melódiu z refrénu pesničky Jimmy Dean od kapely Troll, ktorá vyšla v roku 1989, odkaz na znelku rozhlasovej relácie Pozor, zákruta, ktorú Miro otextoval, alebo aj ústrednú melódiu pesničky Šrouby do hlavy od kapely Lucie. Retro návrat do minulosti ponúka aj melódia z večerníčka Pa a Pi. Viac sa dočítate v recenzii.

RYDM je pilotným singlom nového EP ADissa a Šortyho s názvom Afterparty, ktorý vychádza spolu s videoklipom v réžii Pierra Lexisa. V klipe nechýbajú tanečníci ani retro prvky, ktoré sú prepojené s futuristickými obrazmi. Celé EP vyjde už 1. decembra na všetkých streamovacích platformách.

"Veľmi sa teším, že sme opäť nahrali päť skvelých piesní pre ľudí, ktorí majú radi hudbu a zábavu. Či už skladba RYDM alebo ostatné z EP-čka sú perfektnou jazdou pre každého, kto rád chodí na naše koncerty a teší sa na víkend," povedal spevák, raper a producent ADiss, ktorý aktuálne pripravuje vystúpenie s názvom "Hudba naozaj naživo". Vzhľadom na úspech prvých koncertov sa slovenský hudobník a spevák vracia na pódiá so živými nástrojmi a okrem trojhodinovej šou sa návštevníci koncertu môžu tešiť aj na množstvo špeciálnych hostí.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Jana Trellová. Text správy sme upravili a doplnili.