Po roku prichádza indie-rockový pesničkár Vlado Nosáľ a jeho kapela The Avedons s novou skladbou Sweet Barbarian, ktorá už tradične vychádza pod vydavateľstvom Bruuder Records. Slovenskom nedávno otriasla samovražda školáka Romana, ktorý túžil po prijatí a dobrých vzťahoch, no dočkal sa len posmechu a šikany. Hoci skladba vznikla už predtým a s tragédiou nemá nič spoločné, ľuďom s podobným trápením môže jej text pomôcť.

"Pesnička Sweet Barbarian je valčík určený všetkým, ktorí sa niekedy vo svojom živote cítili ako outsideri. Nie ste v tom sami. Skladbu som napísal na jedno posedenie, čo je vždy dobré znamenie. Dúfam, že dodá kúsok nádeje do týchto zvláštnych dní," hovorí líder kapely a autor piesne Vlado Nosáľ.

"Svet je tvoja ustrica / Nerob, čo ti hovoria / Nikto ti to nemôže vziať / Čo by robili oni so všetkou tvojou bolesťou? (...) Každé ráno (ťa) preklínajú a nadávajú / Novučičký príšerný deň / V doline bol pokoj / Kým si neukázal svoje nechty (...) Sladký barbar / Sľubujem, že to nebude trvať dlho / Sladký barbar / Niekto ti napíše pesničku," spieva hudobník v piesni, ktorá celkovým feelingom aj textom prináša nádej.

Pesnička venovaná zvláštnym, samotárskym introvertom, ktorí si žijú svoje sny a dúfajú, že ich svet niekedy prijíme takých, je hudobne skutočne valčíkom – príjemným, trochu melancholickým, ktorý poslucháča svojou atmosférou a aranžmánom prenesie niekde na sever Britských ostrovov, a možno si pri ňom spomeniete na The Beatles. Skladba je od dnes dostupná na všetkých hudobných streamovacích platformách. O jednoduchý videoklip sa tradične postarala fotografka a filmárka Soňa Maletz

Od minuloročného singla Cold Cigarette, ktorý vyšiel ako prvý pod názvom kapely Vlado Nosal & The Avedons (jej predchodcom bola skupina Queer Jane), už má Vlado rozpracovaný hudobný materiál na celý nový album, ktorý by mohol byť dostupný niekedy na jar 2024. S projektom Hotel Art, ktorý založil spolu s britským pesničkárom Boo Hewerdineom, chystá pár koncertov vo Veľkej Británii a možno ich uvidíme aj na Slovensku. 

Vlado najbližšie zahrá naživo 10. decembra na zimnom Urban Markete na Štúrovej ulici v Bratislave.

Vlado Nosáľ (nar. 1992) je spevák, multiinštrumentalista a bývalý frontman indie-rockovej skupiny Queer Jane. Skladba A Happy Drunk z ich albumu Amen Dolores si na Spotify získala viac ako 650-tisíc poslucháčov. Piesne kapely zazneli okrem slovenského éteru aj vo viacerých rádiách v Británii a USA vrátane BBC a Amazing Radio. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na Radio_Head Awards.

Popri Queer Jane zaujal Vlado tiež spoluprácou s americkou kapelou The Brian Jonestown Massacre. Od roku 2022 hráva s novou kapelou pod názvom Vlado Nosal & The Avedons v zložení Vlado Nosáľ (spev, gitara), Lukáš Valter (basa), Barbara Vojtašáková (klávesy, spev, perkusie) a Jerguš Vyskočil (bicie, spev).

Text: Patrik Marflák + TS (Branislav Kaľavský, Bruuder Records)