Americká speváčka Madonna uvedie členky ruskej formácie Pussy Riot pred ich vystúpením na benefičnom koncerte Amnesty International v New Yorku. Bude to prvá návšteva USA, ktorú 25-ročná Aľochinová a o rok mladšia Tolokonnikovová absolvujú po tom, ako ich vlani v decembri prepustili z väzenia.

"Som poctená, že môžem uviesť členky z Pussy Riot. Vždy som obdivovala ich odvahu a podporovala ich oddanosť a obetavosť, ktoré prejavili v boji za ľudské práva a slobodu prejavu," komentovala na svojej webovej stránke Madonna. Na podujatí, ktoré sa pod názvom Bringing Human Rights Home uskutoční 5. februára v Barclays Center, sa okrem ruských hudobníčok predstavia aj The Flaming Lips, Imagine Dragons či Lauryn Hill.

Tri členky Pussy Riot uväznili v auguste 2012 po tom, ako v marci vtrhli od moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali "punkovú modlitbu" namierenú proti vtedajšiemu premiérovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Nadeždu Tolokonnikovovú, Mariu Aľochinovú a tiež Jekaterinu Samucevičovú za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou odsúdili na dva roky väzenia. Samucevičovú prepustili v októbri 2012.


Zdroj: SITA
Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Madonna, Pussy Riot