Americký spevák Michael Stipe si uctil zosnulého anglického hudobníka Davida Bowieho. Niekdajší líder už nefungujúcej kapely R.E.M. tak urobil v The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, kde zaspieval skladbu The Man Who Sold the World. Bowie ju pôvodne vydal na rovnomennom albume v roku 1970.

Päťdesiatšesťročný Michael Stipe, ktorý kolegovi po jeho úmrtí venoval aj báseň, si nechal narásť dlhú šedivú bradu a na verejnosti vystupuje len sporadicky. Vo štvrtok 31. marca a v piatok 1. apríla sa predstaví aj na spomienkových koncertoch na počesť Davida Bowieho v New Yorku.


Stipe sa preslávil v spomínanej kapele R.E.M.. Skupina z amerického mesta Athens bola aktívna v rokoch 1980 - 2011 a za ten čas vydala 15 štúdiových albumov. Kapela, ktorú za jeden zo svojich vzorov považoval aj Kurt Cobain z Nirvany, má na konte hity ako Losing My Religion, Shiny Happy People, Everybody Hurts, Imitation of Life, Man on the Moon, Drive či Leaving New York. V roku 2007 skupinu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Koncert pre Bowieho budú streamovať 

Piatkový spomienkový koncert na zosnulého anglického hudobníka Davida Bowieho v newyorskej Radio City Music Hall budú streamovať na internete. Organizátori podujatia, na ktorom si legendárneho interpreta uctia napríklad Mumford & Sons, Esperanza Spalding, Blondie či Pixies, sa rozhodli akciu sprístupniť pre vysoký záujem verejnosti.

Fanúšikovia si koncert s názvom The Music of David Bowie budú môcť pozrieť po tom, čo na webstránke podujatia prispejú na dobročinné účely sumou najmenej 20 amerických dolárov (v prepočte približne 18 eur). Celý výťažok bude rozdelený medzi niekoľko charitatívnych organizácií na podporu hudobného vzdelávania detí a mládeže. 

Pôvodne mali na podujatí vystúpiť aj hip-hopová kapela The Roots, spevák, hudobník a producent Bilal a novozélandská speváčka Kimbra, účasť však odriekli. Bubeník a líder The Roots Questlove to oznámil prostredníctvom sociálnej siete Instagram a ako dôvod uviedol spory týkajúce sa zdieľania hudobných nástrojov počas vystúpenia.

Legendárny David Bowie, ktorý má na konte hity ako Changes, The Jean Genie, Rebel Rebel, Ashes to Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let's Dance alebo Dancing in the Street (feat. Mick Jagger), zomrel tento rok 10. januára. Na dnešnom koncerte v Carnegie Hall okrem Michaela Stipea vystúpia aj Patti Smith, Pixies, Cat Power či Debbie Harry. 

Zdroj: SITA (NME.com, archív) + Hudba.sk (NME.com, NPR.org, Pitchfork.com, archív)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: David Bowie, R.E.M.