Hudobníčka a cestovateľka Dorota Nvotová sa v novembri po dlhšej dobe opäť predstaví na Slovensku. Už vo štvrtok 6. novembra odohrá so svojou kapelou v Bratislave koncert a o deň neskôr bude hostkou cestovateľského festivalu, na ktorom porozpráva o nepálskom regióne Upper Dolpo a svojich zážitkoch z magického stretnutia budhistických pútnikov.

Dorota Nvotová bude v Bratislave koncertovať prvýkrát po vyše dvoch rokoch. Kým naposledy sa na Slovensku predstavila so svojou nepálskou kapelou, 6. novembra vystúpi v klube Randal s hudobníkmi, ktorí ju na koncertoch zvykli sprevádzať, keď ešte bola aktívna na slovenskej hudobnej scéne - Tomáš Vagaský (gitara), Martin Stempel (basa) a Teo Heriban (bicie).

"Budeme hrať pesničky zo všetkých troch mojich albumov a koncert bude trvať približne hodinu a pol," hovorí hudobníčka, skladateľka a textárka, ktorá na koncertoch spieva a hrá na klávesy. Program večera sa v Randali začne o 20:00 kratším vystúpením predkapely Tante Elze, známej z projektu Demovnica Rádia_FM. Dorota Nvotová svoj očakávaný koncert odštartuje približne o hodinu neskôr.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Festival v zabudnutej zemi

V piatok 7. novembra sa v Dome kultúry Ružinov uskutoční tretí deň festivalu Cestou necestou, na ktorom bude Dorota Nvotová jedným z hlavných hostí. Názov jej hodinovej prednášky je "Upper Dolpo: Zabudnutá zem a budhistický Woodstock". Vášnivá cestovateľka, ktorej druhým domovom sa stal Nepál, nám o téme svojho rozprávania prezradila viac:

"Raz za dvanásť rokov, vždy v roku draka, sa v zasľúbenej zemi Horného Dolpa v západnom Nepále, obývanom Tibeťanmi, koná významný budhistický festival. Ťažko povedať, či má iné pravidelné budhistické podujatie vačšiu vážnosť ako toto. Vo výške 4200 metrov nad morom, pri kláštore Shey, priamo pod bájnou Krištáľovou horou, sa zídu tisícky pútnikov. Sú tam obyčajní dedinčania z okolitých osád a dediniek, sú tam oddaní tibetskí pútnici, sú tam kšeftári, ktorí na jakoch z Tibetu priviezli čínske pivo Lhasa v zelených plechovkách. No v neposlednom rade sú tam všetci významní predstavitelia tibetského Nyima buddhizmu aj Dolpo thulku - hlavné regionálne prevtelenie, hlava školy Nyima, a množstvo mníchov, lámov a rinpoče. Tí najvzácnejši prilietajú do týchto výšok, kam my urputne kráčame 10 dní, na helikoptérach. Tie sa točia hore dole z festivalu do doliny v jednom kuse. A účastníci festivalu kempujú. V podomácky vyrobených stanoch v plachiet a kožušín, ale vidieť aj pár moderných outdoorových stanov. Ráno v kempe sa im dymí z tých ich zvláštnych típí, do piecky hádžu sušené jačie hovná a varia si na nich tibetský čaj s jačím maslom a so soľou. Niekde sa kšeftuje s jakmi a kozami, inde v stane za plachtou kojí hanblivá Tibeťanka malé bábatko. Toto je udalosť, na ktorej nechýba nik. Muži ani ženy, starci ani deti. Tu sa stretnú ľudia, ktorí sa 12 rokov nevideli a ďalších 12 neuvidia. Tu sa robia výmenné obchody, dohadujú sobáše a plodia nemanželské deti. Na kopci pod kláštorom na malej lúke prebieha celý týždeň program. Vystúpenia rôznych tradičných folklórnych súborov, tanec budhistických lámov v rituálnych maskách, súťaž v lukostreľbe, preteky jakov, či tibetská tombola - výhrou je vrece ryže. V kempe sú asi štyri krčmy - v podobe vojenských stanov typu M.A.S.H., vo vnútri sedia zostarnutí herci z filmu Himalaya Caravana a slopú lacné čínske pivo. Nepopísateľná atmosféra. Tibetský Woodstock."

Okrem Doroty Nvotovej by pre hudobných fanúšikov mohla byť zaujímavá aj prednáška hudobníka Pištu Vandala, ktorý bude v sobotu (8.11.) rozprávať o zážitkoch z koncertovania v Brazílii. Štvrtý ročník cestovateľského festivalu Cestou necestou však od 5. do 8. novembra prinesie aj množstvo ďalších prednášok zaujímavých a inšpiratívnych ľudí. Po skončení programu v Bratislave sa podujatie v menšej, jedno- alebo dvojdňovej verzii presunie do ďalších miest - Piešťan, Banskej Bystrice, Žiliny a Pezinka.

Viac informácií o festivale | vstupenky | podrobný program

Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/dorotanvotova

Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová