5-členná fínska metalová skupina Nightwish obsadzuje priečky hitparád svojimi melodickými metalovými skladbami. Ich posledný album Century Child sa veľmi podaril.

5-členná fínska metalová skupina Nightwish obsadzuje priečky hitparád svojimi melodickými metalovými skladbami. Ich posledný album Century Child sa veľmi podaril. Len vo Fínsku sa ho predalo vyše 60.000 a tento počet stále stúpa. Nightwish si získava srdcia fanúšikov veľmi rýchlo a tak niet pochýb, že patrí medzi najlepšie skupiny vo Fínsku vôbec.
Century Child, získalo aj dvoj-platinové album, pozrime sa však detailne na obsah albumu. Na úvod albumu zvolila skupina skladbu Bless the Child, v ktorej dominuje Tarja a ako vždy jej hlas okúzlil.  
V skladbe End of All Hope trošku pritvrdili, zrýchlili a dá sa povedať, že je to asi najlepšia skladba na cd. Tarja Turunen, speváčka Nightwish sa o albume vyjadrila, že je to jej najpodarenejší album v kariére.
Stálym priaznivcov Nightwishu sa album nemusí zdať najexcelentnejším, no momentálne je dozaiste najlepším albumom na trhu s melodickým metalom.
Tarja nezaprela svoj talent v skladbe Ever Dream, ktorý ja tak trochu metalový slaďák. Jej hlas okúzlil nejedného fanúšika Nightwish. Je to bezpochyby asi najlepšia speváčka melodického metalu v súčasnosti. Jej umenie ocenili aj kritici časopisu RockHard.
Feel For You, je ešte krajšia a ešte prepracovanejšia skladba ako Forever Yours, a tu už naozaj zachádza Nightwish po umeleckej stránke veľmi ďaleko.
Tarja Turunen a Marco Hietala (bassgitara) si spoločne zaspievali v skladbe The Phantom of the Opera. 
Posledná skladba Beauty of the Beast je rozdelená na tri časti. Prvá pomalá časť sa volá Long Lost Love. One More Night to Live, je už druhá časť, v ktorej dominuje Jukka Nevalainen (bicie) a opäť Tarja. V tretej časti sa finišuje a spád skladby je preto rýchlejší.
Album je nahratý excelentne, a fanúšikom dobrej hudby ho môžeme iba doporučiť. Porovnávať túto skvelú kapelu s inými je veľmi ťažké, nakoľko kapiel, ktoré hrajú podobným štýlom ako Nightwish je veľmi málo. Ich hudobný štýl je porovnateľný s kapelami ako Gathering, Within Temptation, ale jednoznačne medzi nimi kraľuje Nightwish.

Tracklist:
01. Bless The Child
02. End of All Hope
03. Dead To The World
04. Ever Dream
05. Slaying The Dreamer
06. Forever Yours
07. Ocean Soul
08. Feel For You
09. The Phantom of the Opera
10. Beauty and the Beast – Long Lost Love/One More Night To Live/Christabel

Zdroj: TS MusicServer