Je mnoho takých (a nebudem tajiť, že patrím medzi nich), ktorí skupinu Čechomor spoznali vďaka filmu Rok ďábla s Jaromírom Nohavicom v hlavnej úlohe.

Je mnoho takých (a nebudem tajiť, že patrím medzi nich), ktorí skupinu Čechomor spoznali vďaka filmu Rok ďábla s Jaromírom Nohavicom v hlavnej úlohe. Vtedy som uvažoval, komu toto spojenie prospelo viac. Dnes mi to je úplne jedno, pretože na hudobnej scéne sú dva rovnocenné elementy (samozrejme, každý vo svojom žánri).
Čechomor si udržal svoju pozíciu na hudobnom trhu a darí sa im veľmi dobre. Ich, ľudovo zvaný pop folk je veľmi obľúbený, platne predávajú v neuveriteľných nákladoch a pomaly každý rok sa vracajú s hudobnou novinkou.

Tento raz vsadili na čaro Vianoc, a ako už mnoho iných, aj Čehomor predstavil a pripravil špeciálny vianočný album. Ako som spomínal, nie sú jediný, takéto špeciály má mnoho interpretov a v spojení s hudobným žánrom, ktorý produkuje Čechomor, je to veľmi príjemné počúvanie.
Album prináša pätnásť radových skladieb a dva bonusy, všetko s vianočnou tematikou, avšak v žiadnom prípade nejde o klasické vianočné koledy. Áno, pesničky na sviatočnom albume Čechomoru sú vianočné, pravdepodobne majú svoju tradíciu, ale nie sú to klasické koledy, takže táto platňa otvára aj ďalší priestor presným rozmerom vianočnej muziky, do ktorej je škatulkovaná. Samozrejme, kde - tu sa objaví aj koleda, ktorá je dobré známa, ale je ich minimum.

V spojení so skvelými aranžmánmi, a výbornými speváckymi výkonmi speváka tejto formácie ide o veľmi príjemný projekt, s ktorým môžete stráviť veľmi svieže Vianoce. Hosťujúca, a bravúrne spievajúca Zuzana Smatanová a booklet v tvare papierového betlehému sú už len čerešničkou na torte.
Čechomor je česká hudobná skupina hrajúca world music. Vznikla v roku 1988 ako folkové združenie s názvom I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Prvú zostavu tvorili Jiří Beránek (spev a husle), František Černý (spev a gitara), Jiří Michálek (harmonika) a Antonín Svoboda (husle). Supina sa stala populárnou vďaka filmu Rok ďábla režiséra Petra Zelenku, v ktorom účinkovali spolu s Jaromírom Nohavicom, Karlom Plíhalom a britským hudobníkom Jazom Colemanom. Jaz Coleman skupine produkoval v roku 2001 prelomový symfonický album Proměny. Stálym hosťom skupiny je speváčka Lenka Dusilová. (internet)

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 48:04

Linky: www.cechomor.cz, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
Čas radosti, veselosti
Józef, mój kochany
Všecko k Betlému běží
Byla cesta byla ušlapaná
Šel sem na koledu
Panenka Maria
Keď ta jasná hviezda
Sedzi vrabček na pilíri
Koleda je vánoce
Bude zima bude mráz
Tulemy se, tulemy
Bodejž se zbrunčila bába
Až my pojedeme na tu koledičku
Vyšla hvezda jasná
Andělové
Bonus:
Tisíc andělu
Vondráši, Matouši

Zdroj: TS MusicServer