Wyclefa Jeana sme po väčšine začali vnímať, ako člena formácie Fugees, s ktorou pred dvoma rokmi vystúpil aj na Slovensku.

Wyclefa Jeana sme po väčšine začali vnímať, ako člena formácie Fugees, s ktorou pred dvoma rokmi vystúpil aj na Slovensku. Až časom, keď pôsobenie v skupine prestalo byť dominantné sa začali odhaľovať aj jeho druhé stránky. A práve vtedy sme zistili, že je nielen skvelý spevák, ale najmä božský a vyhľadávaný producent, ktorý je podpísaný pod mnohými hitmi, vďaka ktorým sa na výslnie (aspoň na pár týždňov) vrátila trebárs „snehová kráľovná“ Whitney Houston (My Love Is Your Love).
A potom je tu Wyclef jean, ako spevák, ktorý v spolupráci s inými interpretmi priviedol na svet niekoľko obrovských hitov, medzi ktorými jasne pretŕča duet s Mary J. Blige 911, pesnička, ktorá už navždy ostane synonymom mena Wyclef Jean.

Je to neuveriteľné, ale je to už desať rokov, čo sa na trhu objavil Wyclefov album Carnival, ktorý vo svojej dobe bol zlomom na poli svetovej populárnej hudby. Nemožno povedať, že by od tej doby nevydal žiadny iný projekt, bolo ich hneď niekoľko, ale ako známy experimentátor, so žiadnou zo svojich nasledujúcich platní nedosiahol taký úspech, ako práve s Carnivalom.

A možno teda povedať, že desať rokov a okrúhle výročie k tomu je ideálnym časom na to, aby sa Wyclef Jean vrátil „ku koreňom“ a vydal pokračovanie albumu Carnival, pokračoval v štýle, ktorý načal na pôvodnom albume a predstavil sa poslucháčom prostredníctvom nového albumu v dokonalej forme.

Systém sa nezmenil. Wyclef Jean si pozval na spoluprácu niekoľko známych mien speváckeho neba a spolu s nimi pripravil šestnásť skladieb (vrátane intra a outra), ktoré, dovolím si tvrdiť opäť predstihli dobu. Jedna vec je úplne istá. Carnival II. neprináša tak silný hit, ako bola skladba 911, a ktorákoľvek pesnička z tejto platne bude mať veľký problém zabodovať v tunajších (rozumej trebárs európskych) prekomercionalizovaných hitparádach.

To však neznamená, že nový album Wyclefa Jeana je zlý. Práve naopak. Je to geniálny album, ktorý, ako som už spomínal, predstihol v mnohom dobu. Využívajúc svoje multiinštrumentálne cítenie, prináša Wyclef Jean vo svojich pesničkách zmes mnohých žánrov a hudobných kultúr, ktoré sa však nakoniec pod jeho producentskou rukou menia na zmes dokonalej čiernej muziky, z ktorej cítiť umenie, i srdce veľkého hudobníka, skladateľa i speváka.

Navyše v spolupráci s hviezdami ako Shakira, Norah Jones a v neposlednom rade opäť aj Mary J. Blige musí byť každému jasné, že toto nemôže byť zlý projekt. Ani v najmenšom. Práveže na tejto platni nie je jediné hluché miesto, ktoré by nudilo a s každou novou pesničkou prichádza brána do umeleckého raja, ktorý nesie meno Wyclef Jean.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 69:10
Linky: www.wyclef.com, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
01. Intro
02. Riot - (featuring Serj Tankian/Sizzla)
03. Sweetest Girl (Dollar Bill) - (featuring Akon/Lil Wayne/Niia)
04. Welcome To The East - (featuring Sizzla)
05. Slow Down - (featuring T.I.)
06. King And Queen - (featuring Shakira)
07. Fast Car - (featuring Paul Simon)
08. What About The Baby - (featuring Mary J. Blige)
09. Hollywood Meets Bollywood (Immigration) - (featuring Chamillionaire)
10. Any Other Day - (featuring Norah Jones)
11. Heavens In New York
12. Selena - (featuring Melissa Jimenez)
13. Touch Your Button Carnival Jam - (featuring Will.i.am/Melissa Jimenez/Machel Montano/Daniela Merc...
14. Outro

Zdroj: TS MusicServer