Život tejto džezovej speváčky ani náhodou nebol prechádzkou ružovou záhradou. Narodila sa ako nemanželské dieťa milencov, ktorí sa poznali iba niekoľko týždňov a ani náhodou nepomýšľali na svadbu.

Život tejto džezovej speváčky ani náhodou nebol prechádzkou ružovou záhradou. Narodila sa ako nemanželské dieťa milencov, ktorí sa poznali iba niekoľko týždňov a ani náhodou nepomýšľali na svadbu. Matka pochádzala z nižších baltimorských vrstiev, otec bol hudobníkom.
Detstvo Billie Holiday ani náhodou nebolo veselé. Vyrastala v námorníckej štvrti, bez výchovy a špeciálnej pozornosti vlastných rodičov, ktorí o ňu nejavili príliš veľký záujem. Už v puberte začala zarábať, raz ako chyžná, inokedy ako prostitútka. Predávanie sa, nočný život, opijáše a drogy sa stali súčasťou života a začiatkom tragédie mladého dievčaťa.
V roku 1929 sa presťahovala spolu s matkou do New Yorku. Pre obe to mala byť šanca na nový život. Začala spievať v klube v Harleme, čo bolo pre ňu impulzom, aby sa o hudbu a spev začala zaujímať oveľa intenzívnejšie. Hudobný sluch a frázovanie boli pre ňu devízami, ktoré kryli isté spevácke nedostatky. Jej pesničky sa stali lokálnymi hitmi.
Nočné vystupovanie, vyčerpanosť a hľadanie nových síl boli dôvodom, že speváčka opäť siahla po marihuane a alkohole. Zapíjala ním aj spomienky na znásilnenie, ktoré prežila už ako jedenásťročná.
Našťastie, jej talent si v New Yorku všimlo niekoľko vplyvných ľudí, ktorí sa rozhodli smerovať jej budúcu spevácku kariéru. Boli to práve oni, kto nasmeroval mladú speváčku do nahrávacích štúdií, ktorých vymoženosti po prvý raz vyskúšala v roku 1933, kedy nahrala svoje prvé dve pesničky. Jej meno začalo mať zvuk okolo roku 1935.
Ani relatívny úspech na hudobnom poli však nič nezmenil na jej dramatickom živote. Zmena mala nastať po svadbe, manželstvo však vydržalo iba niekoľko rokov a bolo rozvedené. Speváčka trpela depresiami, fyzickými útokmi a ozvali sa aj prvé choroby. Obdobie hudobných úspechov sa striedalo s oveľa emotívnejšími krízami v osobnom živote.
Speváčka nejaký čas strávila aj vo väzení kvôli prechovávaniu narkotík, druhý raz ju dokonca zavreli bez súdu. Z nadmerného požívania alkoholu a drog nakoniec prišla o hlas. V roku 1958 jej diagnostikovali problémy so srdcom a závažné ochorenie pečenie. Zomrela v zúbožených podmienkach o rok neskôr.
Aj takmer päťdesiat rokov po jej smrti jej dnes vzdávajú hold a vydavateľstvá neustále vydávajú výbery jej skladieb, dobové zvukové i obrazové materiály. Ten ostatný, ktorý vyšiel na sklonku minulého roka prináša niekoľko remixov velikánky džezu, ktorej osobnosť však bohužiaľ bola docenená až po jej smrti.
Vybraná diskografia:
The Legacy (1933-58),
The Complete Original American Decca Recordings (1944-50),
Billie Holiday (1944),
The Complete 1951 Storyville Club Sessions (1951),
Solitude (1952),
Recital By Billie Holiday (1952-54),
Billie’s Blues (1942-54),
Lady Sings The Blues (1956),
All Or Nothing At All (1956),
Jazz At The Philharmonic (1945-56),
At Carnagie Hall (1956),
Songs For Distingue Lovers (1956),
The Billie Holiday Songbook (1952-58),
Lady In Satin (1958),
Verve Jazz Masters (1952-56),
Lady In Autumn (1946-59),
Last Recordings (1959),
The Billie Holiday Story (1973),
Lady And The Legend (1984),
Billie Holiday At Monterey 1958 (1986),
The Legendary Masters (1988),
Quintessential Billie Holiday 1933-42 (1988),
Billie Holiday: The Voice Of Jazz (1992, komplet 8 CD),
The Complete Recordings 1933-1940 (1993)

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Linky: www.sonybmg.cz, www.anarchy.sk
ZOZNAM SKLADIEB:
I Hear Music (Swingsett &# Takuyas Mighty Fine Remix)
More Than You Know (Jazzeems Throwback Remix)
Spreadin Rhythm Around (Lady Bug vs. Lady Day RR Remix)
Long Gone Blues (GXR Remix)
Travlin All Alone (Nickodemus & Zeb Remix)
He Aint Got Rhythm (Poppyseed Remix)
Summertime (Organica Remix)
Im Gonna Lock My Heart (And Throw Away The Key) (Madison Park Remix)
Glad To Be Unhappy (DJ Logic Remix)
Billies Blues (Daniel Y Remix)
Youre So Desirable (Sunday People Remix)
Pennies From Heaven (Count De Money Remix)
But Beautiful (Tony Humphries THP Remix)
All Of Me (Charles Feelgood Remix)
You Showed Me The Way (Billy Paul Williams Remix)

Zdroj: TS MusicServer