Rozmýšľam, v akom rozpoložení sa musí nachádzať autor, ktorý vydá takýto album.

Rozmýšľam, v akom rozpoložení sa musí nachádzať autor, ktorý vydá takýto album. Čo na tom? Tešil som na nového Honzu Nedvěda, pretože mám jeho pesničky rád. Mierne infantilné, no zakaždým s posolstvom o láske, o ľudských neduhoch.
Navyše mi bol sympatický svojim prístupom k životu. Podľa informácií z novín sa už o neho niekoľkokrát pokúšala smrť, no zakaždým sa mu podarilo utiecť hrobárovi z lopaty. Navyše láska k ešte neplnoletej Pavlínke, zo strany tohto pána pred dôchodkovým vekom, to už je terno.
Ibaže z nového albumu Honzu Nedvěda mám pocit, že tento pán, akoby v poslednom čase zabudol na lásku a rozhodol sa ďakovať niekomu tam hore, za to, že mu ešte dáva šancu žiť a tešiť sa z každého nového dňa.
Honza Nedvěd je jednoznačne v rozpoložení, avšak v pomerne dosť silne kresťanskom. Jeho pesničky sú síce folkové, majú posolstvo, no vytratila sa z nich láska k ženskej kráse a dominuje láska k Bohu.
Honza Nedvěd urobil svojim novým albumom minimálne dva kroky vpred k lepšiemu životu. Pomeril sa s bratom Františkom, s ktorým na album naspieval niekoľko duetov (bolo obdobie, keď si títo dvaja páni nevedeli prísť na meno) a našiel cestu k Bohu.
Tomu na svojej novej platni ďakuje za každý nový deň, za lásku, za zmysel života, i za to, že ho najbližší ešte nechodia navštevovať na cintorín. Nové pesničky Honzu Nedvěda tak (a nech sa na mňa nikto nehnevá) pôsobia mierne deprimujúco.
Oni sú síce pokojné, melancholické, príjemné, avšak s príliš silným posolstvom na to, aby ho dokázalo prijať široké publikum, ktorému sú pesničky Honzu Nedvěda určené, teda aspoň doteraz tak tomu vždy bolo.
Na druhej stránke však nemožno opomenúť všetky tie klasické kvality, ktorými tvorba Honzu Nedvěda oplývala. Cit pre muzikálnosť a dar pohrávať sa so slovíčkami, ktoré dokázal ukladať do nádherných textov. To mu ostalo aj v tejto kolekcii devätnástich noviniek, prostredníctvom ktorých však zaznamenal citeľný posun vpred, čo sa týka hodnoty a obsahu svojich vlastných posolstiev.
Dnes už akoby tvorba Honzu Nedvěda nebola ani komerčná, určená všetkým vekovým kategóriám, ktoré sa dokážu nájsť v hudbe a textoch tohto pána, ale je zameraná na silno kresťanskú skupinu poslucháčov. Otázka je, kto mu to, napriek kvalite hudby, textu i spevu, uverí.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007

Linky: www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
Křížem kráž
20 let
Rybník
Do kostela
Pravda a láska
Je tak pěkné
Kormoráni na jezerech
Dnes byla noc
Hej, hej
Dobře je mamičko
Orchidej
Duky, duky
Kamarádi moji
Nitra
Někdy plakat bych chtěl
Kdo je to bůh
Co to sbíráš na mém těle
Nic není náhlé
Andělé

Zdroj: TS MusicServer