V stredu večer sa v bratislavskom Randali predstavil známy taliansky trombonista Mr. T-Bone so svojou novou kapelou The Young Lions, ktorý predSKAkoval slovenskému Polemicu. Prinášame vám reportáž, exkluzívny rozhovor s Mr. T-Boneom a sériu fotografií z koncertu, ktorý uprostred zimy rozohrial fanúšikov jamajských rytmov. Možno sa na nich nájdete aj vy...

Jeden z mála hudobných klubov, ktoré v našej metropole ostali, by sa dal nazvať domovskou scénou punkových lahôdok Zóny A a Slobodnej Európy, či metalových kapiel.

21. januára si však pohodovo naladený dav v ležérnej a rodinnej atmosfére vychutnal ska dvoch národov i generácií. Hviezda a stálica slovenských hudobných festivalov tu začala svoju dvadsiatuprvú koncertnú sezónu s exkluzívnou predkapelou.

Bez strmých úvodov sa takmer hodinu po naplánovanej 20-tej hodine líder Mr. T-Bone a jeho šesť mladých spolukapelníkov pustilo do hrania. Elegantná talianska sedmička oblečená v čiernom pôsobila slušivo, harmonicky a ucelene, a taký bol aj ich hudobný prejav. Ponúkli tradičné "old schoolové" ska s odbočeniami do reggae a s o niečo pomalšími rytmami, než na aké sme zvyknutí u našich ska kapiel.



Pán T-Bone mal medzi trúbením a spievaním čo robiť, aby stihol publiku so zjavnou prevahou mladších ročníkov položiť zopár anglických otázok. Avšak rovnako pozitívne, ako ľudia prijímali hudbu, reagovali aj na jeho otázky - s výnimkou tej, či majú radi politikov. Práve na túto tematiku bol parodický song 'Banana Republic' v druhej polovici vystúpenia.

Mr. T-Boneovi a jeho "mladým levom" sa s vďačným publikom ťažko lúčilo, tak pridali zopár skladieb navyše. Krátko pred desiatou večer ich však už na pódiu vystriedal stále žiadaný Polemic, ktorý premenil dav z uvoľneného na bujarý. Pódium opäť ovládlo niekoľko rozlične poobliekaných živlov a publikum sa i naďalej intenzívne zabávalo.



Zo svojich hitov zahrali najmä rádiové skladby ako 'Škandál', 'Komplikovaná', 'Ja som to vedel', 'Ona je taká', 'Medzi nebom a zemou' a ďalšie skladby, ktoré si fanúšikovia obľúbili počas 20-ročného pôsobenia kapely. Pridali aj nemenej známy aktuálny singel 'Viera' a v závere prekvapili coverom starého hitu 'Šaty', ktorým sa vo filme Neberte nám princeznú preslávila Marika Gombitová. Randalom však znel v podaní gitaristu Polemicu, ktorý si ho zanôtil falzetom.

Na Polemic a jeho talianskych hostí sa môžeme opäť tešíť v apríli a na náš najlepší ska band samozrejme nebude chýbať ani na značnej časti letných festivalov.



Ako bodku za reportážou vám ponúkame krátky rozhovor s talianskym trombonistom a spevákom Mr. T-Boneom:

Mr. T-Bone, vidíme, že fanúšikovia Polemicu vás prijali veľmi pozitívne, ako ste sa spoznali s Polemicom?

S Polemicom hráme teraz prvýkrát. Skontaktoval nás manažér tohto koncertu. Keďže máme teraz turné po Európe a dnešok sme mali voľný, prišli sme.

Akú máte pozíciu na domácej hudobnej scéne? Počúvajú ľudia u vás ska?

Ľudia u nás počúvajú zväčša to, čo im rádiá tlačia do hlavy, takže ska scéna v Taliansku je malá.

Dalo by sa povedať, že ska aj konkrétne Vaša hudba sa u Vás považuje za alternatívu?

Áno a hrá sa najmä v kluboch. Prevažnú väčšinu našich koncertov však hráme mimo našej krajiny, v Európe.

Živíte sa iba hudbou?

Našťastie áno. Mám dosť ponúk na hranie aj s inými kapelami. Vyučujem hudbu. Nie som síce bohatý, ale hudba ma dokáže uživiť a podobne aj ostatných z kapely.

Ako sa Vám hrá s novou kapelou?

Dobre, kvôli nej som prestal hrať s tou predošlou, aby som sa venoval tejto zostave naplno. Sú to všekto mladí ľudia a tak správne strelení. Hráme to, čo chceme a máme radi.

Ste všetci celí v čiernom, je to zámer? Ska imidž má väčšinou iné dominanty...

Je to slušivé a módne. Hodí sa to k nám.

Navštívite Slovensko aj v budúcnosti?

Pravdaže. V apríli znova vystúpime s Polemicom a v lete by sme s nimi mali absolvovať šnúru.

Je správne miešať politiku do hudby? Spomenuli ste Berlusconiho aj Busha...

Nebolo to len o Berlusconim. Bolo to o tzv. Banánovej republike, o ktorej je naša skladba. Vadí nám a trápi nás, že politici si robia, čo chcú a nezaujímajú sa o bežných ľudí.

--
Autorka reportáže a rozhovoru: Bona
Foto: Ľubomír Panák

Súvisiaci interpreti: Polemic