Rick Astley, hviezda 80-tych rokov, sa minulý piatok po prvýkrát predstavil na Slovensku. Vystúpenie, ktoré bolo pre mnohých splneným snom, sa uskutočnilo v bratislavskej športovej hale na Pasienkoch, kde slávny spevák odohral sériu svojich najznámejších hitov. Ešte predtým však mala naša redakcia možnosť zúčastniť sa tlačovej besedy a spoznať Ricka takpovediac zblízka.

Hviezdne maniere? To sotva!

Do miestnosti vchádza sympatický a evidentne dobre naladený muž. Hoci od jeho prvého singla ubehlo už 22 rokov, jeho mladistvý výzor sa akoby vôbec nezmenil. Je to stále ten istý Rick Astley. Vidieť ho na tlačovej konferencii je veľmi zriedkavé, ako sám tvrdí, neobľubuje priveľký rozruch. Na tej slovenskej však pôsobil uvoľnene a nadmieru zhovorčivo.

Po veľmi dlhej hudobnej prestávke zapríčinenej narodením jeho dcéry sa opäť vracia na pódiá. Vystupuje však už len veľmi sporadicky, priemerne odspieva tak 25 koncertov za rok. Ten bratislavský bol jeho prvým novoročným podujatím. Ešte pred jeho začiatkom však sľúbil, že na ňom odznejú hity len 80-tych rokov. Vraj nechce otravovať novými piesňami, chce aby sa ľudia zabávali na osvedčených hitoch.

Podľa organizátorov nemal Rick žiadne prehnané požiadavky, či hviezdne maniere. Pôsobil skromne, dokonca preukázal znalosti i o zmene meny na Slovensku. Po vyhradenom čase sa s nami musel rozlúčiť, ešte pred koncertom ho totiž čakala cesta do jedného z bratislavských rádií.

Trojhodinová tanečná predpríprava

Už od siedmej hodiny večernej sa v priestoroch športovej haly na bratislavských Pasienkoch začali zoskupovať ľudia. Pred príchodom samotného "muža večera" ich však čakala takmer trojhodinová diskotéka, ktorú zabezpečovalo hneď niekoľko dídžejov starajúcich sa o zábavu.

Obdobie, ktoré dnes už môžeme nazvať retro, evidentne ovplyvnilo všetky vekové kategórie. Prevahu však tvorili stredné ročníky, ktoré zaujali popredné miesta v dave a tanečnou zábavou hýrili od začiatku do konca. Keďže bol Rickov koncert na Slovensku jediným v okolí, v dave bola počuť i maďarčina a čeština.

S malými chybami, ale predsa...

Pred blížiacim sa začiatkom koncertu sa však objavili menšie komplikácie. Čiesi auto blokovalo kamión s aparatúrou, čo pochopiteľne bránilo jeho bezchybnému začatiu. Napriek tomu sa všetko stihlo podľa očakávania, takmer presne o desiatej sa v rytmoch úvodnej piesne 'Together Forever' objavil dlho očakávaný Rick, ktorého zvítalo publikum obrovským krikom. Výberom spomínanej piesne trafil do čierneho. Tak ako ňou prerazil na americkom trhu ako jeden z mála britských umelcov, tak isto si ňou získal i prítomný dav.

Zábavu však po chvíli prerušili repráky, ktoré ostali bezo zvuku na celej pravej strane pódia. Opraviť sa ich podarilo až po troch odohraných piesňach, ktoré si však pochopiteľne mohla naplno vychutnať len ľavá strana publika. Do série komplikácií pribudlo i doťahovanie padajúceho vrchného dielu dvojkláves takpovediac za jazdy. Klávesáka to evidentne nerozrušilo a pieseň odohral bezchybne.



Veselo i svižne

Omnoho príjemnejším spestrením hudobného programu bol náhodný výber ženy z publika, ktorá si za pomoci kapely a sčasti i Ricka odspievala pieseň 'My Arms Keep Missing You'. Hoci sa miestami nedalo hovoriť o speve, publikum rozhodne zaujala a zlepšila mu náladu. O niečo lepšie to už išlo jej nasledovníkovi, ktorého pochválil i samotný Rick.

Krátko pred pol dvanástou, keď sa už koncert blížil k záveru, sa na malú chvíľu stal z Ricka gitarista. Poslednou a snáď najznámejšou piesňou sa totiž stala 'Never Gonna Give You Up', Rickov debutový singel. Jeho akustické prevedenie sa po chvíli zmenilo na hudobné vygradovanie, keď sa k nemu pridala i celá kapela. So Slovenskom sa rozlúčili svižne a vyhlásením za najlepšie publikum roku 2009.

Pre tých, ktorým sa zábavy málilo (a ktorí boli zároveň držiteľmi VIP vstupeniek), bola určená oficiálna afterparty v hoteli West na Kamzíku.

Zoznam odohraných piesní:

Together forever
It would take a strong strong man
The love has gone
When I fall in love
She wants to dance with me
Don't say goodbye
Hold me in your arms
The ones you love
Take me to your heart
Cry for help
Hopelessly
My arms keep missing you (odspievané ženou z publika)
Don't say goodbye (odspievané mužom z publika)
Ain't too proud to beg
Whenever you need somebody
Never gonna give you up

--
Text: Eva Brezovská
Foto: Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Rick Astley