Po nabitom piatku, ktorý sa niesol vo veľmi príjemnej nálade a trochu premenlivom počasí, sa v sobotu pokračovalo v nahustenom hudobnom programe. Bolo sa na čo tešiť, keďže na troch pódiách vystupovali skvelé kapely.

Sobotný program sa na hlavnom pódiu začal o 13:00 a svoje umenie predviedla slovenská skupina Smola a hrušky. Vo veľmi príjemnej atmosfére a zatiaľ aj príjemnom počasí, skupina rozospievala celé publikum a hlavne pieseň ‘Matura‘ sa niesla po celom areáli. Nasledovali kapely Bank of Joe a Heľenine oči, ktoré prilákali už o niečo väčší počet divákov preberajúcich sa po predošlej náročnej noci...

O štvrtej hodine popoludní sa predstavila nestarnúca rocková formácia Arzén, ktorá na slovenskej hudobnej scéne pôsobí už dvadsaťpäť rokov. Vystúpenie tejto terchovsko-žilinskej kapely bolo naozaj skvelé a pieseň 'Zbohom buď lipová lyžka', patrila k jedným z najlepších na festivale. Nanešťastie pri konci ich vystúpenia začalo pršať a tak sa všetci snažili uniknúť buď do svojich stanov, alebo sa skryť pred dažďom pod stany s občerstvením. Areál festivalu sa pomaly ale isto začal meniť na jednu veľkú kaluž blata, čo nevadilo iba pár dobrodruhom, ktorí sa v blate nemali problém ani vykúpať.

Samozrejme aj napriek dažďu program pokračoval podľa plánu a na rade bola bratislavská punková kapela Slobodná Európa. Vo veľmi silnom daždi sa pred pódiom zišlo množstvo ľudí, takže kapela si mohla svoj koncert naplno vychutnať. Zazneli staré dobré piesne ako 'Čo sa stalo s naším životom','Pes','Relatívny pokoj' a u publika jedna z najobľúbenejších, 'Analýza dokázala hovno'.



Ďalšou kapelou, ktorá je na slovenskej scéne už pekných pár rokov, boli Horkýže Slíže. Vo svojom hodinovom vystúpení ponúkla skupina prierez svojou tvorbou, takže zazneli aj staré sklady, avšak viac ich bolo z prevažne novšej tvorby. Išlo o piesne ako 'Traja spití roboši','Emanuel Bacigala','A ja sprostá' a mnoho ďalších.



Nasledovala česká kapela Čechomor, ktorá by sa dala charakterizovať ako skupina hrajúca české, moravské a slovenské ľudové piesne v rockovom štýle. Na hudobnej scéne pôsobí už vyše dvadsať rokov a patrí už medzi legendy českej a slovenskej hudby.



O pol desiatej večer sa na pódiu predstavil jeden z headlinerov dnešného dňa, ktorým bol Pavol Habera spolu so skupinou Team. Priestor pred celým hlavným stageom bol preplnený, keďže na veľkú časť sa nedalo ani stúpiť a to z jednoduchého dôvodu – obrovské blatové mláky. Na blato si však návštevníci po chvíli zvykli a mohli si tak zaspievať nestarnúce hity ako 'Je to vo hviezdach','Krátke lásky','Reklama na ticho','Severanka', alebo 'Držím ti miesto'. Publikum si naozaj z chuti zaspievalo a mohlo si tak vychutnať jedny z najlepších slovenských piesní.



O jedenástej hodine večer sa predstavil hlavný headliner dňa, česká skupina Kabát, ktorá je na Topfeste stálicou a ako aj po minulé roky, je to jediný koncert na Slovensku, ktorý kapela odohrá. Do areálu sa natlačilo ešte viacej ľudí, pretože túto skvelú skupinu si nikto nechcel nechať ujsť. Počasie bolo príjemné a od poobedňajšej búrky sa aj vyčasilo, čo však nemenilo nič na tom, že väčšina návštevníkov bola minimálne do polky kolien špinavá od blata. Kabát zahral všetky známe skladby, medzi nimi aj 'Úsměv pana Lloyda','Stará Lou','Buldozerem','Děvky' ty to znaj a ako prídavok odznela aj skladba 'Burlaci'. Ako už je tradíciou, nasledoval aj ohňostroj, ktorý začal počas piesne 'Moderní devče'. Návštevníci si museli pripadať ako na Nový rok, pretože ohňostroj bol naozaj skvelý.



Po skončení skupiny Kabát sa areál viditeľne vyprázdnil a tak nebol problém sa na ďalšiu skupinu, ktorou bola punkmetalová formácia Totální nasazení, dostať do prvých radov. Tóny tejto českej skupiny veľmi dobre zabavili tých, ktorí ešte neboli tak unavení, aby sa pobrali do svojich stanov. Zazneli skladby ako 'Chaluhy','Boží song','Protidavová' a jednou z najlepších na celom festivale bola skladba 'AustralSká'. Kto premeškal túto príjemnú skupinu, môže rozhodne ľutovať.

Na úplný záver sa predstavila slovenská kapela HT, ktorá uzatvárala program na hlavnom pódiu. Taktiež sa bolo na čo pozerať a čo počúvať, aj keď už tu nebolo také ohromné množstvo ľudí ako na hlavným headlineroch. Piesne 'Stena','Cukrová bábika','Pravá tvár' a hlavne 'Holubica' potešili všetkých, ktorí vydržali až do konca.

Na ostatých pódiách veľmi príjemne prekvapila skupina Hospital Bukra, na ktorú sa prišlo pozrieť na C stage toľko ľudí, že sa nemali už ani kde hýbať. Punkáči zo skupiny Punkreas tiež rozprúdili super atmosféru, zahrali svoje najlepšie piesne a posledná a najlepšia bola jednoznačne 'Na kolenách'. Vynikajúcu atmosféru tiež vytvorili skupiny MF, Sitňan a Puding pani Elvisovej.

Šiesty ročník festivalu Topfest opäť raz nesklamal a ponúkol opäť skvelé hudobné výkony. Nový priestor potešil vo svojej veľkej ploche, ktorú už festival potreboval. Avšak dalo by sa určite pár vecí vytknúť ako napríklad všade prítomné blato, ktoré pobyt na festivale veľmi znepríjemnilo. Chodiť pomaly a opatrne, šmýkať sa ako na ľade, zapadať do blatových mlák, to rozhodne nie je nič príjemné. Treba len dúfať, že ak organizátori na budúci rok nenavezú na celú plochu slamu, minimálne počasie sa bude musieť umúdriť.

Text: Peter Mačanga
Foto: Igor Daniš – Hudba.sk, Lukáš Smiešny (Kabát)

Súvisiaci interpreti: Arzén, Bank of Joe, Čechomor, Horkýže Slíže, Hospital Bukra, HT, Kabát, MF, Puding Pani Elvisovej, Punkreas, Slobodná Európa, Smola a Hrušky, Team, Totální Nasazení