Žijúca ikona modernej hudby, predstaviteľ nezaraditeľný do žánrového rozsahu počínajúceho u new wave a končiaceho soulom a funkom, multiinštrumentalista, producent, spevák, skladateľ , herec a režisér – jedným slovom Prince. Po takmer trinástich rokoch sa tento umelec predstavil vo viedenskej Stadthalle a ponúkol tri hodiny funku na jednej z mála zastávok v rámci svojho celosvetového turné.

Celým menom Prince Roger Nelson uvítal pár minút po ôsmej rakúske publikum jednou zo svojich najznámejších skladieb – Purple Rain. Práve v rovnomennom filme z roku 1984 debutoval aj ako herec. Nepriamym pokračovaním sa o šesť rokov neskôr stala snímka Graffiti Bridge, v ktorej sa ujal taktovky nad scenárom, hudbou i réžiou, pričom sa tu predstavili aj mená ako Morris Day, Mavis Staples, George Clinton či Tevin Campbell.

Režisérske sklony v sebe Prince nezaprel ani počas rakúskeho koncertu, keď počas celého trvania dával inštrukcie osvetlovačom i zvukárom – ako jedna z perličiek dokonca odznela i pieseň New Power Generation z vyššie spomínaného filmu.

Takmer tri hodiny trvajúci koncert s jedinou prestávkou a zmenou outfitu, ktorý predstavovalo intermezzo Glamorous Life v podaní bubeníčky Sheile E., odohral Prince skladby ako 1999, Let’s Go Crazy, Kiss, Delirious, Cream, Musicology či Controversy. Sheila E. patrí pritom k pôvodnej interpretovej koncertnej zostave figurujúcej ešte pred známejšími N. P. G. (New Power Generation), rovnako sa preslávila aj viacerými milostnými pletkami práve s Princeom.

Viedenskou Stadhalle, v ktorej sa v minulosti predstavili mená ako Paul McCartney, U2 či Madonna zaznela i balada Nothing Compares 2 U, ktorú pre Sinead O'Connor napísal Prince. Okrem nej použil spevák a fenomenálny gitarista kúsky zo skladby Fallin’ od Alicie Keys či Jimiho Hendrixa.

Jeden z najmenších hudobníkov sveta (157-centimetrov), ktorého typická obuv na podpätkoch nechýbala ani počas jeho vystúpenia v Rakúsku, sa na pódium vrátil hneď dvakrát, aby ponúkol číro funkovú zmes. Neustála komunikácia s publikom ukázala aj v rámci piesne Dance 4 Me potenciál niekoľkotisícoveho davu vo vypredanej Stadthalle. O to búrlivejšie zareagoval dav, keď sa po rozsvietený svetiel a niekoľkominútovom potlesku vrátila celá kapela spoločne s Princeom, aby zahrala ešte jeden, hoci nečakaný, prídavok.

Najbližšou koncertnou zastávkou amerického umelca bude portugalský festival Super Bock (18. júla) a ženevská Stade de la Praille vo Švajčiarsku (23. júla).

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto: Last.fm/music/Prince

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys, George Clinton, Jimi Hendrix, Madonna, New Power Generation, Paul McCartney, Prince, Sheila E., Sinéad O'Connor, U2