Najslávnejší vokálny súbor, svetoznámi The King's Singers, prichádza do Bratislavy. Predstaví sa 7. júla vo Veľkom evanjelickom kostole. Koncert je súčasťou festivalu Viva Musica!, ktorého už trinásty ročník prebehne počas letných mesiacov.

Viva Musica! predstavuje jedinečný koncept mestského letného hudobného festivalu, ktorého hlavnú myšlienku možno zhrnúť do dvoch slov - klasika inak. Festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom, ktorého cieľom je každoročne na Slovensko prinášať kvalitnú hudbu a vystúpenia špičkových domácich a svetových umelcov. Viva Musica! dnes patrí k najväčším medzinárodným hudobným festivalom na Slovensku a teší sa neustále rastúcemu záujmu širokej poslucháčskej verejnosti.  

Legendárne britské vokálne zoskupenie The King's Singers vystúpi 7. júla vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave. Vznik britského zoskupenia je datovaný do roku 1968 a viaže sa s prestížnou King's College v Cambridge. Počas takmer polstoročnej histórie sa v šesťčlennom súbore vystriedalo niekoľko špičkových spevákov a v súčasnosti jeho repertoár obsahuje viac ako dvetisíc diel rôznych hudobných žánrov.  

Súbor je celosvetovo uznávaný práve pre svoju jedinečnosť, virtuozitu, dokonalú súhru hlasov a typický britský šarm. Na svojom konte má okrem dvoch Grammy aj cenu Midem Award a mnohé ďalšie ocenenia. V roku 2013 boli King's Singers zapísaní aj do prestížnej Gramophone Hall of Fame.


Viva Musica! tento rok s troma desiatkami koncertov  

Súčasťou trinásteho ročníka festivalu Viva Musica! budú aj obľúbené koncerty v Sade Janka Kráľa - Hudba v sade (všade), koncerty najlepších študentov konzervatórií z celého Slovenska v rámci série Viva Musica! festival Grand Prix a nový projekt Viva Ulica!. Minulý rok sa vďaka novým projektom počet koncertov rozšíril z deviatich až na 26 a tento rok ich organizátori plánujú ešte viac.  

Festival Viva Musica! sa minulý rok stal oficiálnym partnerom renomovanej Súťaže študentov konzervatórií Slovenskej republiky a pre túto príležitosť vytvoril špeciálne ocenenie s názvom Viva Musica! festival Grand Prix. Víťazi minulého ročníka odohrali v rámci rovnomennej koncertnej série koncerty v deviatich mestách Bratislavského a Nitrianskeho samosprávneho kraja.  

Kompletný zoznam tohtoročných laureátov Viva Musica! festival Grand Prix spoznáme až koncom marca. Cieľom tejto koncertnej platformy je motivovať študentov hudobného umenia venovať sa klasickej hudbe, podporovať rozvoj ich profesionálneho umeleckého prejavu a ich prezentáciu na verejnosti mimo priestorov školy a zároveň prispievať k šíreniu a prezentácii klasickej hudby a slovenského interpretačného umenia v slovenských mestách.  

Festival Viva Musica! a projekty Viva Musica! festival Grand Prix a Hudba v sade (všade) z verejných zdrojov podporuje Fond na podporu umenia.  

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.  

Foto: PR