Druhé finálové kolo, venované českým a slovenským hitom, bolo pre jedenástich finalistov veľkou výzvou. V každom ročníku speváckej súťaže sme svedkami toho, že ide o jedno z najťažších kôl vôbec. Aj tento raz potrápil rodný jazyk viacerých súťažiacich. Osudným sa toto kolo stalo pre Karola Komendu.

Pozrite si FOTOREPORT z druhého finálového kola

Aktuálne už vypadnutý Karol Komenda si v tomto kole SuperStar zvolil populárny song od Mira Žbirku Cesta zakázanou rýchlosťou, ktorý v originálnej verzii výrazným spôsobom srší energiou. Tú sa počas Karolovho vystúpenia podarilo udržiavať iba hudobníkom, samotnému spevákovi potrebná šťava chýbala. Už v úvode piesne mu vypadol kúsok textu, čo síce uhral, no nasledovalo prílišné sústredenie sa na text, čo sa odzrkadlilo v celom jeho výkone. 

"Mne to pripadalo, že sa celú dobu bojíš. Bolo to také opatrné. Škoda," vyjadril svoje dojmy z vystúpenia porotca Ondřej Soukup. "Mne vadilo to, že som ti nerozumela. Bolo to trápenie slov i uší, nebolo to kvalitne odspievané," pridala sa aj Ewa Farna.



Rodný jazyk ale nerobil problémy iba Karolovi Komendovi. Nesadol ani Jarovi Smejkalovi, ktorému porotcovia vytkli frázovanie v songu Obchodník s deštěm z dielne formácie Kryštof. Anglickú češtinu spozorovala porota u Martina Šafaříka. Nedokonalé frázovanie vytkol Soukup aj Štefanov Pčelárovi, ktorý siahol po piesni Bozk od kapely IMT Smile.

Kráľom večera bol Adam Kukačka

Kým niekoho sústredenie sa na slovenské či české texty zväzovalo, Adam Kukačka to naopak rozbalil a českú skladbu Na kolena si  patrične vychutnal. Prejavilo sa to aj na odvážnejších pohybových prvkoch, ktoré vložil do svojho vystúpenia. Jeho prejav mal tie správne grády. "Vyšlo ti to skvele, bolo to pôsobivé, zábavné. Bola to šou, gratulujem ti," ocenila Farna. "Bolo to veľmi vkusné, chrčíš strašne pekne," pochválil Kukačku aj šéf poroty Pavol Habera.  



Kvalitný výkon, ktorý porota v závere večera priradila spolu s Adamom k dvom vôbec najlepším vystúpeniam večera, sa podarilo predviesť aj Sabine Křovákovej. Zabodovala s kultovým songom Sen od českej kapely Lucie. Oproti Kukačkovi vsadila naopak na minimalizmus z hľadiska pódiového prejavu. Stačila jej stolička, gitara a mikrofón. No výsledný efekt bol pútavý.

"Veľmi ma bavilo tvoje vystúpenie," zhodnotila Farna a pozitívnom duchu pokračoval aj Habera. "Ja pri tebe nemám ani nič napísané. Ja ani nemám čo hodnotiť, mňa vtiahla tá pesnička, vtiahla si ma ako speváčka do deja. Podľa mňa to bolo jedno perfektné vystúpenie dievčaťa s gitarou," pochválil talentovanú českú speváčku, ktorá do finále postúpila vďaka diváckej podpore v predčasnom hlasovaní.



V sprievode netradičného nástroja sa na pódiu predstavila Virgínia Buberníková. Tá síce spevácky nepredviedla ani zďaleka najlepšie číslo večera, no druhý finálový prenos spestrila hráčka na harfu, ktorá doprevádzala jej vystúpenie s hitom Láska od Marcela Palondera. Slovenskí diváci očakávali aj vystúpenie Daniela Šmidáka, ktorý si ako jediný český súťažiaci vybral slovenskú pieseň - Na tebe závislý od Desmodu. Zvládnutím slovenčiny príjemne prekvapil, no v závere sa jeho meno skloňovalo spolu s Komendom, bol teda jedným z adeptov na vypadnutie.

Už o týždeň sa finálová desiatka popasuje s rockovými piesňami. Bude zaujímavé sledovať, ako sa niektorí speváci, ktorí majú od typického rockového prejavu ďaleko, predvedú práve v tejto polohe. Naopak, na niekoľkých favoritov rockového kola by sme prstom dokázali ukázať už teraz.





Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Facebook.com/SuperStarNovaEra
Video: TV Markíza