Jedna z najvýraznejších kapiel domácej alternatívy vydá tento rok nový album, ktorý minulý týždeň na Facebooku ohlásila slovami: "Bez falošnej skromnosti. Bude to VEĽKÉ." Zároveň zverejnila silné video zo zákulisia nahrávania s inštrumentálnym soundtrackom, ktorý tieto slová potvrdzuje a necháva priaznivcov kapely vo veľkom očakávaní.

"Myslím, že som dokonale prázdny, z hľadiska hudby a textov nemám už ľuďom čo dať, aby to bolo silné, intenzívne. A polotučné nerobím, to už radšej nič," povedal pre Hudba.sk na prelome rokov 2009 a 2010 líder kapely Juraj Péč a bolo to na dlhý čas skutočne to posledné, čo sme o martinskej skupine počuli.

Na scénu sa Čisté Tvary vrátili na jeseň 2013, kedy odohrali niekoľko koncertov a avizovali tretí štúdiový album. Aj s Oskarom Rózsom, ktorý sa s návratom skupiny na pódiá stal jej oficiálnym členom. "Som s kapelou v podstate od ich štúdiových začiatkov, sme priatelia. Ich hudba ma oslovuje svojou priamočiarosťou a úprimnosťou. V tomto prípade je názov kapely stopercentne výstižný," hovorí známy basgitarista a producent.

Najvítanejší návrat na klubovej scéne

Prestávka Čistých Tvarov - od posledného turné k ostatnému albumu Rita von Anarchia v decembri 2009 až po spomínaný návrat na pódiá v septembri 2013 - trvala takmer štyri roky, počas ktorých sa v kapele nahromadila nová tvorivá energia. "Počas toho obdobia sa udialo veľa vecí a zároveň dozrel aj materiál, ktorý bude zachytený na našom pripravovanom albume. Viem, že ľudia by boli radi, aby sme vydávali albumy každý rok, ale niektoré veci sa urýchliť nedajú, jednoducho potrebujú svoj čas," prezradil Juraj Péč v prvom rozhovore po úspešnom turné, na ktorom sa podľa neho v rámci fanúšikovskej odozvy diali veci, aké predtým nezažil.

"Čakal som sám v zákulisí na naše vystúpenie a snažil som sa vnútorne naladiť na hranie, čo zvyčajne robievam tých posledných päť minút pred koncertom. Zo sály už bolo počuť prvé tóny zvukovej koláže, ktorú púšťame tesne pred koncertom na navodenie atmosféry, a zrazu ich úplne pohltil ohlušujúci krik a potlesk ľudí. Úplne ma to dostalo. Tí ľudia boli skutočne radi, že sme znovu na scéne a zahráme koncert. Mal som pocit, ako keby vítali niekoho veľmi blízkeho, niekoho, kto na dlhé roky zmizol a mali ho radi. Bolo to silné."

A príbeh pokračuje...

Podobne nadšené reakcie od skalných fanúšikov sprevádzajú aj minulotýždňovú upútavku k novej štúdiovej nahrávke. Podľa basgitaristu a producenta Oskara Rózsu "ide o materiál veľmi silný, autentický a osobný". Album, ktorého názov zatiaľ skupina nezverejnila, vyjde na jeseň vo vydavateľstve Slnko Records. Nový singel aj s videoklipom však Čisté Tvary zverejnia už o necelé dva týždne - v utorok 14. apríla v premiére na Hudba.sk. Pre nedočkavých fanúšikov bude na webovej stránke kapely pripravený digitálny download celej skladby už vo štvrtok 9. apríla.

Pôjde o prvú zverejnenú nahrávku Čistých Tvarov po takmer šesťročnej odmlke. Doteraz poslednou štúdiovo zaznamenanou skladbou tejto rockovej formácie bola pieseň Mantra, ktorú Martinčania nahrali so známym bluesmanom Erichom "Bobošom" Procházkom. V prípade albumu je čakanie ešte o niečo dlhšie - od vydania druhej platne Rita von Anarchia čoskoro ubehne už sedem rokov. No už teraz môžeme povedať, že dlhá pauza hudobníkom jednoznačne prospela - krátke video o nahrávaní novinky svedčí o veľkom posune v inštrumentálnom prejave kapely. A texty boli vždy jej silnou stránkou, takže fanúšikovia kvalitnej slovenskej hudby sa majú na čo tešiť.


Skupina Čisté Tvary vznikla v roku 2000 v Martine. Prvý album s názvom Meskalin vydala kapela v roku 2005, rok po tom, ako sa stala víťazom prestížnej hudobnej súťaže Jim Beam Music. Druhá a zatiaľ posledná štúdiovka Rita von Anarchia vyšla v roku 2008. Nahrávaniu a písaniu nových piesní sa formácia po dlhšej odmlke začala opäť intenzívne venovať až v roku 2014. Práce na novom albume ukončili Čisté Tvary začiatkom tohto roka.

Nové informácie sledujte na www.facebook.com/CistetvarySk alebo na novom oficiálnom webe www.cistetvary.sk.

Prečítajte si tiež: "Ľudia boli presvedčení, že budeme ďalší IMT Smile"

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Slnko Records, Čisté Tvary, archív Hudba.sk)
Foto: Juraj Starovecký

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary