Už o niekoľko hodín začne oficiálny program siedmeho ročníka Bratislavského majálesu, ktorý je najväčším mestským festivalom na Slovensku. Dôvodom vysokej návštevnosti je fakt, že každoročne ponúka na Tyršovom nábreží pre obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta koncerty populárnych kapiel a ďalšie atrakcie zdarma.

Festival trvá štyri dni - od štvrtka (1.5.) do nedele (4.5.) - no tento rok bol jeho súčasťou aj včerajší špeciálny mestský koncert na Hlavnom námestí. Pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie odohrali svoje koncerty pesničkárka Katarzia, skupina Le Payaco a Jana Kirschner s kapelou.

Hudobný program v hlavnom dejisku na petržalskom brehu Dunaja sa vo štvrtok a v piatok bude konať iba na menšom pódiu (B-Stage). Dnes odštartuje o 14:00 detským muzikálovým predstavením Ľadové zrkadlo na motívy klasickej rozprávky Snehová kráľovná. Podvečer už taktovku prevezme projekt Go2Stage, ktorý predstavuje zatiaľ neokukané kapely a mladé talenty z hitparády Demovnica Rádia_FM.

Od 17:30 postupne zahrajú folk-rockový projekt Archívny chlapec, alternatívna kapela Regale, skupina SkaFander, ktorá spolu s Gonsofusom prinesie na nábrežie jamajské rytmy reggae a ska, a napokon rockeri Genuine Jacks, ktorí prinesú kombináciu blues, psychedelického rocku a punku. Máme voľný deň a vonku je krásne (čo bohužiaľ v ďalšie festivalové dni asi platiť nebude), takže dnes je ideálny čas zastaviť sa na Tyršovom a spoznať "novú krv" slovenskej scény.


Hviezdy klubov aj festivalov

Piatkový koncert už ponúkne zvučnejšie mená, hoci tiež iba na menšom pódiu. Od 18:00 sa predstavia indie-rock'n'rolloví Walter Schnitzelsson, držitelia ceny Nováčik roka na tohtoročných Radio_Head Awards. Medial Banana prinesie zmes dancehallu, hip-hopu, jazzu a funku. O 20:00 bude pódium patriť kapele Billy Barman, ktorá predstaví album Modrý jazyk a "večer hviezd slovenskej klubovej scény" zakončia trojnásobní držiteľia RHA v kategóriách Singel roka, Album roka a Najlepšia koncertná kapela roka - Korben Dallas.

V sobotu sa už hudobné dianie presunie na hlavné pódium, kde je program taký nabitý, že úspech koncertov môže zmariť naozaj iba počasie. Už o 15:20 vystúpi Slobodná Európa, ktorá len pred mesiacom uviedla na trh očakávaný album Štvorka. Už o 16:40 sa predstaví najvzácnejší hudobný hosť siedmeho ročníka - česko-slovenská legenda Václav Neckář. Pôvodne mal vystupovať až o 18:00 po skupine Polemic, no podľa čerstvých informácií od organizátorov sa tieto dva koncerty vymenili kvôli svadbe jedného z členov populárnej ska-reggae kapely. Po Polemicu už dostanú priestor stálice Bratislavského majálesu, kapela Hex. Vrcholom pre všetkých tancachtivých by mal byť záverečný, energiou nabitý koncert festivalu, o ktorý sa postará Para.


Nedeľa bude patriť najmä nehudobným aktivitám, vrátane cyklojazdy Župná dvadsiatka. Poobede sa však v priestoroch v Café Európa predstaví špičkový hráč na ústnu harmoniku, bluesman Matěj Ptaszek, ktorý je známy aj svojím unikátnym štýlom spevu - barokovým kontra tenorom. Okrem hudby čakajú návštevníkov napríklad aj kreatívny trh Májový džem, diskusie v Café Európa, cvičenie jógy a v sobotu aj ukážky netradičných športov, infostánky rôznych občianskych aktivít či možnosť bezplatnej lodnej prepravy z Tyršovho nábrežia na staromestský breh Dunaja.

TIP: Pripomeňte si minulý ročník v našom fotoreporte

Hudobný program Bratislavského majálesu 2014

Štvrtok, 1. mája (B-Stage)

14:00 - Ľadová kráľovná - detské muzikálové predstavenie
Koncerty Go2Stage
17:30 - Archívny chlapec
18:40 - Regale
19:50 - Skafander feat. Gonsofus
21:00 - Genuine Jacks

Piatok, 2. mája (B-Stage)

18:00 - Walter Schnitzelsson
19:00 - Medial Banana
20:00 - Billy Barman
21:00 - Korben Dallas

Sobota, 3. mája (Main Stage)

15:20 - Slobodná Európa
16:40 - Václav Neckář
18:00 - Polemic
19:20 - Hex
20:45 - Para

Nedeľa, 4. mája (Café Európa)

15:30 - Matěj Ptaszek a Dobré ráno blues band

Ďalšie informácie a podrobnosti o programe nájdete na oficiálnej stránke podujatia www.bratislavskymajales.sk.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Bratislavskymajales.sk, archív Hudba.sk)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas, Para