Neviem, čím sme si to zaslúžili, ale rok 2015 je pre fanúšikov metalu v našich končinách veľmi priaznivý. Množstvo koncertov a festivalov, ktoré prinesú hviezdy svetového formátu, sú všade naokolo. A voľný čas medzi nimi nám spríjemňujú fantastické nové songy a albumy. Napríklad aj od Paradise Lost a Ghost.

Magnety týždňa

No Hope in Sight od Paradise Lost bol prvým zverejneným songom z prichádzajúceho albumu The Plague Within. Naznačil, že kapela sa vráti k svojim začiatkom a v redakcii sme sa začali tešiť na jeho vydanie. S každou ďalšou informáciou radosť stúpala. Zaujal nás aj obal novinky, či druhý song Beneath Broken Earth. No a cez týždeň kapela zverejnila útržky z celého albumu. Vyjde už zajtra, takže si pripravte peniaze. Takáto nahrávka vám nemôže chýbať. (pm)


Na rozdiel od Paradise Lost si Ghost zvolili trochu iný spôsob prípravy na vydanie ďalšej štúdiovky. Najprv z ničoho-nič ohlásili, že vyjde 21. augusta a bude niesť názov Meliora. A teraz im "unikla" celá skladba Cirice, ktorú si môžete vypočuť nižšie. Nech už je ich tajomný spôsob komunikácie hocijaký, hudbu robia dobrú. A my máme ďalší album, na ktorý sa v tomto roku tešíme. Zároveň ohlásili aj "nového" speváka, ktorým bude Papa Emeritus III - nižšie nájdete aj TV reklamu The Summoning, ktorá dokumentuje toto ohlásenie. (pm)


Šrot týždňa

Nie všetko, na čo sa tešíme, však dopadne dobre. Presne sem patrí aj projekt Lindemann speváka Rammstein, Tilla Lindemanna, a Petera Tägtgrena z Hypocrisy a Pain. Ohlásený album Skills in Pills sľuboval veľa. Temný industriál s kontroverznými témami a ťažkými riffmi. Prvý singel Praise Abort svojím spôsobom priniesol všetko, čo sme čakali. Bohužiaľ iba v takej prvoplánovej forme. Video navyše miestami pôsobí dosť stupídne, no účel bol zdá sa splnený: od svojho zverejnenia vo štvrtok má už viac než milión videní. Asi nemusím pripomínať, že v práci by ste to pozerať nemali. (pm)


Novinky

Gitarista Joe Satriani vystúpi v Bratislave. Viac sa dočítate v osobitnom článku:

Jeden z najlepších gitaristov sveta Joe Satriani vystúpi na Slovensku

Naposledy sme informovali o jeho albumovej novinke Shockwave Supernova a zverejnenom útržku skladby On Peregrine Wings, ktorá o dva dni na to vyšla v celej svojej kráse. Zapíšte si teda ďalší legendárny koncert do kalendára. (ak)


Aby sme tých koncertov tohto roku nemali málo, do Viedne zavíta šialená úderka Slayer, AnthraxKvelertak. Nie, nesníva sa vám, ani si nerobíme srandu. Tieto kapely naozaj vystúpia počas jedného večera. Chvíľu si na nich ale ešte počkáme. Konkrétne do 7. novembra. Našťastie budeme mať dovtedy o zábavu postarané. Nezabúdajte, už vo štvrtok začíname koncertné leto s festom Rock in Vienna! (pm)

Black Sabbath pripravujú reedíciu svojich prvých ôsmich štúdioviek. Fanúšikovia sa môžu tešiť na nové vydania albumov na CD nosiči a tiež na vinyle. Ako prvé vyjdú eponymný debut kapely z roku 1970 a albumy Paranoid (1970) a Master Of Reality (1971). Ich predaj sa začne 22. júna. O týždeň neskôr ponúknu v reedícii štúdiovky Vol. 4 (1972), Sabbath Bloody Sabbath (1973) a Sabotage (1975). Zvyšné albumy Technical Ecstacy (1976) a Never Say Die (1978) by mali vyjsť 13. júla. (SITA)


Three Days Grace
pre mňa hudobne až tak zaujímaví rozhodne nie sú. S ich hudobným videom k skladbe Human Race, ktoré režíroval Mark Pellington, si ale u mňa celkom šplhli. Tento pán už má na svojom konte legendárne snímky ako Jeremy od Pearl Jam, Rooster od Alice in Chains, či Best of You od Foo Fighters. Nikoho teda neprekvapí, že aj tento počin je naozaj výborný. (pm)


V maturitnom týždni je prudko aktuálnym klip Animals as Leaders, ktorí sa navrátili do stredoškolských lavíc, aby nám v novom klipe, ukázali, že na amerických školách všetci hrajú na gitarách, že každý školník musí byť zákonite ochlasta a že podlahy miestnych telocviční sú vždy luxusne naleštené. A samozrejme basketbal, ku každej djentovej kapele patrí basketbal. (ak)


Americká blackmetalová kapela poeticky zvaná Šepotajúca Voda, alebo ak chcete origoš Vattnet Viskar, bude mať svoju novinku oblepenú tým najpozitívnejším obalom na celom šírom svete. Do 16. júna, kedy doska Settler vyjde, je ešte trošku času, a tak kapela zverejnila jednu zo skladieb. Server Metalinjection tú hudbu nazval "americanized black metal" a ja neviem posúdiť, koľko Ameriky v nej počuť. Viem však, že znie výborne a sviežo. Vypočujte si songy GloryImpact nižšie. (ak)


Parádny progresívny metal zo starej školy sme tu už dlhšie nemali. Korčuľovanie po trendových žánroch nemá kapelka Symphony X v povahe a "ide si svoje". Nová skladba Nevermore je serióznou peckou a dúfame, že aj zvyšok albumu, ktorý jej zverejnením ohlásili, si udrží podobnú kvalitu. Deviaty album Symphony X zvaný Underworld vyjde 24. júla. (ak)


Hardrocková skvadra Ecstatic Vision bude mať na novom albume päť skladieb. Ich hudba sa nesie na vlne sedemdesiatkového rockového retra zaneseného marihuanovým dymom. Je skvelé, že aj v roku 2015 sú kapely, ktoré nezabúdajú na rockový dejepis a radi ho pripomínajú a koniec-koncov i tvoria svojou tvorbou. Sľubne znejúca trinásťminútovka Astral Plane je k vypočutiu na Soundcloude. Album Sonic Praise vychádza 30. júna. (ak)



Talianski extrémni ritualisti Darkend usilovne pokračujú v prípravách vydania nového albumu, ktorého nahrávanie dokončujú v tieto dni. Ešte pár strihov, mixov, postprodukcií a zubaté bábätko sa prihlási s vreskotom na svet. Názov tretieho riadneho albumu je The Canticle Of Shadows a bude obsahovať sedem skladieb. Obal novinky nájdete tuto. Novinkou je, že doterajší hlavný autor hudby, klávesák Antarktica, opustil skupinu. Pred štvrťrokom kapela avizovala, že orchestrácie pre nový album bude (spolu)vytvárať aj bývalý člen ukrajinských Nokturnal Mortum Saturious, takže je možné, že sa Antarktica urazil. Na fejsbrúku (písané dľa maestra Meliška) však obe strany priateľsky ďakujú za úžasné spoločné roky. Skupina má na konte zatiaľ jeden demo CD album a dva riadne dlhohrajúce nosiče, Assassine (2010) a Grand Guignol Book I. (2012), ktoré vrelo odporúčam, ak ste sa s kapelou ešte nestretli. (ip)


Fandovia Gorgoroth sa už iste tešia na budúci týždeň, kedy kapele vyjde nový album Instinctus Bestialis. Čakanie vám spríjemní stream skladby Ad Omnipotens Aeterne Diabolus, ktorú exkluzívne odpremiéroval Terrorizer. (pm)

Ak vaše srdce (a najmä uši) baží po nejakom grinde, skúste novinku od Britov The Afternoon Gentleman. Nesklame vás. (pm)

Podobné pocity budete mať aj pri grinde z floridskej školy s názvom Maruta. Remain Dystopian je, ako povedali aj naši kamoši na MetalSucks, jedným z kandidátov na najlepší grindový album roka. (pm)

Ak viac holdujete klasickému deathu z 90-tych rokov, ujsť by vám nemal nový Jungle Rot s názvom Paralyzed Prey. Parádna vec! (pm)


Haluz týždňa

Počúvajte pompézny mash-up skladieb dvoch heavymetalových ikon Iron MaidenJudas Priest! Užívateľ TheTaskmaster spojil dokopy skladby The Wicker EyeElectric Hellion Man a funguje to dokopy veľmi dobre. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: https://www.facebook.com/paradiselostofficial

Súvisiaci interpreti: Paradise Lost