6. ročník festivalu Leto v parku odštartuje už budúcu sobotu 9. augusta v košických Kasárňach/Kulturparku. Už jeho úvodný večer ponúkne vystúpenia tanečníkov Outbreak, kapely Lavagance i koncert Pary so Sendreiovcami a zoskupením Kokavakere lavutara. Neskôr sa na podujatí predstaví aj Hiromi či kapela N.O.H.A.

"Tento večer predznamená multižánrový charakter tohto mestského festivalu. Do konca augusta ponúkne pestrý program, z ktorého si dokáže vybrať každý - od najmenších až po seniorov. Nebudú chýbať ani zvučné mená, ktoré priťahujú pozornosť hudobných fajnšmekrov nielen zo Slovenska," uviedol hlavný koordinátor a dramaturg festivalu Daniel Franko.

Na otvorenom pódiu a v parkovej zóne sa celý mesiac budú konať hudobné koncerty a literárne večery, hrať divadelné a filmové predstavenia i rozprávky pre deti, priestor dostanú tvorivé dielne, tanec, cvičenia aj rôzne workshopy. Organizátori sa snažili predovšetkým naplniť požiadavky a očakávania domáceho publika.

"Festival sme však chceli ozdobiť aj niekoľkými headlinermi tak, aby sme vyhoveli priaznivcom rôznych hudobných žánrov. Do Košíc sme preto pozvali nielen energickú kozmopolitnú kapelu N.O.H.A., ale aj osobnosti, akými sú fenomenálna slovenská sopranistka Adriana Kučerová či bravúrna japonská klaviristka Hiromi," doplnil Franko.

     
Mnohé podoby festivalu Leto v parku

Hudobná dramaturgička Kasární/Kulturparku Lucia Potokárová pripomenula, že ulahodiť tento rok chceli aj poslucháčom, ktorí uprednostňujú vážnu hudbu. "Sme radi, že súčasne s medzinárodne pôsobiacou a uznávanou Adrianou Kučerovou a renomovaným dirigentom SND a zároveň hudobným riaditeľom Štátnej opery v Prahe Martinom Leginusom môžeme hostiť aj domáce teleso - Štátnu filharmóniu Košice," spresnila. Operný galakoncert Adriany Kučerovej s košickou štátnou filharmóniou a tenoristom Jurajom Hollým sa uskutoční 16. augusta.

N.O.H.A. sa na Lete v parku predstaví košickému publiku 15. augusta. Hudobníci, hrajúci špecifický štýlový mix nu-jazzu, drum&bassu, world music, flamenca a balkan beatsu, podľa organizátorov nikoho nenechajú iba sedieť a počúvať. "Na pódiu pôsobia ako smršť obrovskej pozitívnej energie a rozbíjajú hranice nielen medzi hudobnými smermi, ale aj kontinentmi," uviedol toto hudobné zoskupenie Franko.

Vyvrcholenie Leta v parku príde 31. augusta koncertom japonskej klaviristky a skladateľky Hiromi. Celým menom Hiromi Uehara sa preslávila nielen bravúrnou technikou a virtuozitou, ale aj živelnosťou, energickosťou a hlbokým vcítením do hudby, ktorú hrá. Hudobne sa pohybuje na hranici jazzu, progressive rocku a vážnej hudby. Jej technika budí rešpekt aj u takých umelcov, ako je Chick Corea, ktorý si ju prizval k svojim projektom a absolvoval s ňou aj svetové turné. V Košiciach sa predstaví s programom The Trio Project spolu s basgitaristom Anthony Jacksonom a bubeníkom Stevom Smithom.


Zdroj: TASR, PR
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Hiromi, N.O.H.A.