Asi najzaujímavejšie viacgeneračné koncertné spojenie tohtoročnej jesene pripravili pre fanúšikov punkrocková legenda Slobodná Európa a veľký objav domácej nezávislej scény posledných rokov Walter Schnitzelsson. Obe skupiny spolu s ohlásením turné zverejnili aj svoje nové videoklipy.

Slovenská kapela Slobodná Európa nezaháľa ani v druhej polovici roka, v ktorom oslavuje štvrťstoročie svojej existencie. Okrem celoročnej koncertnej šnúry 25 rokov natvrdo tour 1989 – 2014, vydania nového albumu Štvorka, vypredaného krstu v bratislavskom MMC a úspešnej letnej festivalovej sezóny, v rámci ktorej odohrala približne vyše 20 koncertov, pripravila hneď na úvod októbra ďalšie novinky.

Práve dnes skupina vydáva nový singel Vesmír, ktorý oproti albumovej verzii zremixovala a zverejnila spolu s koncertným videoklipom v réžii speváka Whiskyho. Už zajtra Slobodná Európa spustí aj novú webstránku www.slobodnaeuropa.sk, ktorá vizuálne korešpondovať s motívom albumu Štvorka.


Na turné s novinkami, hitmi aj nikdy nehranými skladbami

Týždeň plný noviniek napokon v piatok 3. októbra prinesie aj štart jesenného turné Štvorka Tour 2014, ktoré Slobodka pripravila v spolupráci s Agentúrou Duna. Celkovo odohrá kapela osem koncertov, na ktorých sa ako hosť predstaví kapela Walter Schnitzelsson. Výnimkou je posledný, bratislavský koncert, na ktorom v piatok 31. októbra v MMC vystúpi česká undergroundová legenda Garage & Tony Ducháček. Kompletný zoznam termínov a klubov nájdete na konci článku.

Slobodná Európa na koncertoch predstaví úplne nový koncertný program, ktorý bude dlhší než na jarných koncertoch. Popri nových a notoricky známych skladbách zaradila skupina do nového playlistu aj piesne, ktoré už dlhé roky alebo vôbec nikdy nehrávala. Okrem koncertov Štvorka Tour zahrá Slobodka v októbri aj v Žiari nad Hronom na 6. ročníku Sitňan festu (25.10. v estrádnej sále MsKC). Po októbri si dá kapela na päť týždňov pauzu, keďže najväčší slovenský hudobný cestovateľ Whisky sa chystá navštíviť Indonéziu a Kamerun. V decembri sa skupina znovu vráti na klubové pódiá. V predvianočnom období poteší fanúšikov aj vydaním albumu Štvorka na vinyle s kompletne zremixovaným zvukom oproti CD nosiču.

videoklip Million Years Zdroj: Flick Farm

Walter Schnitzelsson s tubou a roztrhaným Bravom

Mladá trojica Walter Schnitzelsson sa na turné so Slobodnou Európou (ale aj na dôležité vystúpenia na Waves Bratislava/Vienna už 3. a 4. októbra) pripravuje naozaj poctivo a pre svojich fanúšikov si tiež pripravila zaujímavé novinky. Tento týždeň prekvapila videoklipom k špeciálnej akustickej verzii pesničky Million Years. Tá pochádza z Ebony session EP, ktoré kapela vydá na konci októbra. Na nahrávke sa budú nachádzať piesne v podaní frontmana Jozefa Rezníka (spev, gitara), ktorého okrem spoluhráča Mira Michaleho (perkusie) doprevádza aj hosť Dominik Kobulnický hrajúci na tube.

EP sa nahrávalo v bratislavskom Lvgnc studios Mareka Rakovického. Práve po jeho odporúčaní sa mastering EP-čka robil v americkom Nashville. "Tešíme sa, že sa nám podarilo nahrať akustické EP. Ja osobne veľmi rád a často hrám práve v takejto zoštíhlenej verzii a teraz to máme konečne aj nahrané," vysvetľuje spevák Jozef Rezník.

Videoklip k piesni Million Years, ktorú fanúšikovia poznajú v rýchlejšej indierockovej verzii z minuloročného albumu Fever, natočilo kreatívne duo Flick Farm (Braňo Lengyel a Nina Nováková). "Hlavná inšpirácia pochádza z dospievania v deväťdesiatych rokoch," prezrádza režisér Braňo Lengyel. Vo videu si zahrali tri fanúšičky kapely, ktorým sa však nepáči románik speváka Jozefa s tmavovlasou kráskou. Ako to dopadne si môžete pozrieť sami.

 
Slobodná Európa - Štvorka Tour 2014 (+ Walter Schnitzelsson):

3. 10. - Nové Mesto nad Váhom, Klub za rampami
4. 10. - Žilina, Rock 'n' Rolla (bez WS)
10. 10. - Hnúšťa, Mestská športová hala
11. 10. - Poprad, Rock fabric
17. 10. - Nitra, Nová Pekáreň
18. 10. - Liptovský Mikuláš, Reduta
24. 10. - Partizánske, Dom kultúry
31. 10. - Bratislava, MMC (bez WS / + Garage & Tony Ducháček)

Začiatok koncertov je o 20:30.

Festivalový koncert Slobodnej Európy mimo turné:

25. 10. - Žiar nad Hronom, MsKC - Sitňan fest

Ďalšie koncerty Walter Schnitzelsson:

3. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon - Waves Bratislava
4. 10. - Viedeň, Xpedit Lager - Waves Vienna
25. 10. - Brno, Fléda - Hrnem Brnem festival
30. 10. - Bratislava, KC Dunaj - Ebony Session EP special

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Roman Fecko za Slobodnú Európu a Martin Kukoľ za Walter Schnitzelsson. Viac na oficiálnych weboch slobodnaeuropa.sk a facebook.com/slobodnaeuropa, resp. facebook.com/walterschnitzelsson.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk (titulná fotografia), Flick Farm (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa, Walter Schnitzelsson