Bratislavský klubový a showcasový festival ohlásil mená až 91 účinkujúcich, ktorí od 3. do 5. októbra vystúpia v deviatich atraktívnych priestoroch v bezprostrednom okolí námestia SNP. Návštevníkom sa tak ponúka jedinečná možnosť objaviť potenciálne budúce hviezdy hudobného neba ešte predtým, než sa nimi stanú. A to všetko len za jedno vstupné.

Waves Bratislava je podujatie, aké na našej hudobnej scéne dlho chýbalo. Oproti minulému roku, kedy sa festival úspešne uviedol, sa program rozrástol o dva dni (druhý hudobný a tretí filmový) a Bratislava prvýkrát privíta plnohodnotnú konferenciu určenú hudobným profesionálom, o ktorú sa rovným dielom podelí so sesterským festivalom Waves Vienna

Festivalová časť sa zase rozrástla o nové priestory - novootvorený Klub Dole na námestí SNP a Urban House na Laurínskej. Malou, ale pre festival významnou zmenou je tiež scéna Rádia_FM, ktoré sa postavilo za program vo V-klube, kde sa okrem iných predstavia aj niektoré z objavov Demovnice_FM. Okrem spomenutých klubov sa program tento rok opäť uskutoční aj v priestoroch KC Dunaj, Ateliér Babylon, Nu Spirit Club, Gorila.sk Urban Space a Poľský inštitút.

Klub Dole Zdroj: PR / Waves Bratislava
Klub Dole bude jedným z deviatich priestorov tohtoročného festivalu Waves Bratislava

Žiaľ, na poslednú chvíľu museli organizátori nájsť náhradný priestor za najväčšiu scénu v Starej tržnici, ktorú tentokrát nie je možné pre festival Waves Bratislava využiť. Dôvodom sú nepredpokladané finančné náklady Aliancie Stará tržnica, pre ktoré sa rozhodla napriek dlhodobej rezervácii priestorov v týchto termínoch prijať a uprednostniť komerčných klientov a ich firemné podujatia. Vďaka ústretovému prístupu spolupracujúceho partnera, bratislavskej mestskej organizácie BKIS, získal festival dôstojnú náhradu v podobe priestorov Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava na priľahlej Laurinskej ulici. Využité budú v rámci piatkového festivalového programu.

Waves Festival 2014 sa uskutoční paralelne v dvoch susedných mestách, so samostatnými festivalmi Waves Bratislava a Waves Vienna a spoločnou hudobnou konferenciou. Obe festivalové mestá budú počas piatka a soboty prepojené autobusovou kyvadlovou dopravou, ktorá bude zadarmo pre držiteľov festivalových permanentiek Twin City Festival Pass, Twin City Conference Pass a Pro Pass. 

Festival kapiel s medzinárodným potenciálom

Waves Bratislava nie je prehliadka mladých talentov, ale ani festival veľkých globálnych headlinerov. Je to podujatie, na ktorom sa predstavia domáci i zahraniční účinkujúci, ktorí ašpirujú na rozšírenie existujúcej fanúšikovskej základne na medzinárodné hudobné trhy a majú už za sebou úspechy na domácej pôde.

Kým vlaňajší program bol postavený najmä na domácej alternatívnej a elektronickej scéne, tento rok ponúknu organizátori aj množstvo zahraničných interpretov. V prvý októbrový víkend sa verejnosti i odbornému publiku, okrem iných, predstaví projekt Handmade rakúskeho perkusionistu Manu Delaga, ktorý sa blysol spoluprácou na ostatnom albume a turné Biophilia islandskej hviezdy Björk. Do Bratislavy prídu aj talianski JoyCut, izraelskí Garden City Movement, dánski Sekuoia, Fín Jaako Eino Kalevi, českí Dva, Luno a Deaths, srbskí Repetitor, britské dievčenské duo The Pearl Harts, írski Girl Band, škótski We Came from Wolves, chorvátski Davor Live a Vlasta Popič, Luxemburčan Sun Glitters, ukrajinská Zapaska, Belgičan Pomrad, Rus Anton Maskeliade, Francúzi Erotic Market, litovskí Carnival Youth a Triana Park, poľské projekty Flirtini a Lil Ironies, či rakúski Wandl, Sixtus Preiss alebo pesničkárka Schmieds Puls.


Špeciálna pozornosť je tento rok venovaná Holandsku. Hudobne ho prídu predstaviť Taymir, Alamo Race Track, Knalpot, DJ Asthma Attack, Guerilla Speakerz a Julien Mier. Domácu scénu budú reprezentovať napríklad Korben Dallas, Lavagance, AMO & band, Talkshow, Youcoco, Foolk, Ján Boleslav Kladivo, Autumnist, Karaoke Tundra, Purist, Jimmy Pé, Sensoreal, Tante Elze, The Ills, Woluux či Longital. Poslední menovaní si pre Waves Bratislava prichystali špeciálne vystúpenie s dvoma bubeníkmi a klavírnym krídlom, ktoré sa uskutoční v krásnom priestore Mestského divadla P. O. Hviezdoslava.

Kompletný zoznam všetkých 91 účinkujúcich nabitého piatkového a sobotného programu nájdete na oficiálnej stránke festivalu wavesbratislava.com, kde si môžte vypočuť aj ukážky ich tvorby. Dvojdňové vstupenky na celú hudobnú časť festivalu Bratislava Festival Pass sú stále v predaji za uvádzaciu cenu 19 eur, po vypredaní najlacnejšej série ich cena v predpredaji stúpne na 25 eur. V ponuke sú od včera aj denné vstupenky Bratislava Day Pass na piatkový alebo sobotný festivalový program, ktoré sú v predpredaji za cenu 15 eur.

Program Waves Bratislava pokračuje aj v nedeľu, oddychovou formou, v podobe dvoch filmových projekcií. V spolupráci s portálom Kinema.sk sú na nedeľný podvečer v kine Mladosť pripravené filmy Frank (GB/IE) a Pátranie po Sugar Manovi (SE/UK /USA). Oba spája silná hudobná línia, pričom každý z nich sa na hudbu a život s ňou pozerá z iného pohľadu. Návštevníci Waves Bratislava s festivalovými náramkami z ľubovoľného dňa festivalu majú na vstupné zľavu. 

Ktoré témy trápia slovenskú hudobnú scénu?

Súčasťou podujatia je tiež hudobná konferencia Waves Music Conference, ktorá sa tento rok delí rovným dielom medzi obe sesterské podujatia, Waves Vienna a Waves Bratislava. Po prednáškach a diskusiách, ktoré budú vo Viedni prebiehať 2. októbra, sa konferencia v piatok 3. októbra presunie do priestorov hotela Crowne Plaza v Bratislave. 

Odborná konferenčná časť podujatia poskytne reprezentantom hudobnej brandže priestor pre diskusie na témy, ktorých spoločným menovateľom je najmä zásadná zmena, ktorú do ekonomiky hudobného sektora prinieslo predovšetkým rozšírenie internetu a technológií vôbec. Jedným z dôležitých cieľov konferencie Waves Bratislava je tiež profesionalizácia slovenskej odbornej verejnosti, pozdvihnutie jej schopností uspieť na medzinárodnom trhu a v neposlednom rade vytvorenie priestoru pre networking a výmenu skúseností s predstaviteľmi svetového hudobného biznisu.

Medzi témy, o ktorých sa bude tento rok diskutovať patria napríklad Ako preraziť za hranice lokálna, Čo chýba slovenským klubom, Hudobník ako značka, Úloha manažéra v krásnom novom svete hudobného biznisu alebo Budúcnosť príjmov hudbobníka. Oproti minulému roku pribudnú aj tzv. posluchové sessions, kde budú môcť hudobníci získať okamžitú spätnú väzbu na svoju tvorbu od profesionálov zo zahraničia.

Konferencia je určená predovšetkým hudobníkom, promotérom, organizátorom koncertov a festivalov, novinárom, manažérom, booking agentom a ďalším hudobným profesionálom. Zároveň je však určená každému, kto má záujem dozvedieť sa viac o profesionálnom zákulisí hudobného diania. Zaregistrovať sa na celý dvojdňový program konferencie vo Viedni a v Bratislave môžete prostredníctvom Twin City Conference Passu za cenu 80 eur, alebo využiť jednodňovú registráciu len pre Bratislavu, Bratislava Conference Day Pass za 40 eur. Pre študentov je pripravená zvýhodnená forma registrácie na bratislavskú časť s 50% zľavou.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veronika Boríková, PR manažérka festivalu Waves Bratislava.